Manifestare dedicată Unirii Principatelor Române, la Universitatea de Stat din Cahul

Episcopia Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail)

Manifestare dedicată Unirii Principatelor Române, la Universitatea de Stat din Cahul

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a participat marți, 24 ianuarie 2023, la o masă rotundă dedicată împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Manifestarea a avut loc la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, în prezenţa a numeroşi invitaţi de seamă. La eveniment au mai participat studenţi de la universitatea amintită şi elevi de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Cahul. Acesta a fost moderat de către conferenţiarul universitar doctor Ion Gheleţchi, prorectorul Universităţii de Stat din Cahul.

Preasfințitul Părinte Veniamin a făcut referire în cuvântul adresat la rolul pe care l-a avut Biserica la Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. „Biserica a fost implicată în promovarea ideii de unitate naţională. Secularizarea averilor mănăstireşti a avut un efect negativ pentru Biserica Ortodoxă Română. Aspectul pozitiv a fost acela că bunurile care aparţineau străinilor au revenit în patrimoniul ţării. În acea vreme, mai bine de 30% din teritoriul ţării era al Bisericii. Biserica desfăşura foarte multe activităţi educaţionale, tipografice şi sociale.

Şcoala funcţiona, în multe sate, în tinda bisericii. Basarabia, fiind sub Imperiul Ţarist, nu a avut de suferit din cauza secularizării. Parohiile deţineau o suprafaţă de pământ, astfel că preoţii puteau să-şi procure cele necesare existenţei”. Profesorul universitar doctor Sergiu Cornea, rectorul Universităţii de Stat din Cahul, şi Excelenţa Sa Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, au vorbit în cadrul manifestării despre importanţa evenimentului de la 24 ianuarie 1859. La finalul mesei rotunde, s-a vizitat Sala Unirii, amenajată în incinta universităţii în memoria ctitorilor Unirii de la 1918.

 

Citește despre: