Manifestare omagială în Parohia Stejaru, Protopopiatul Roman
În contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), în Parohia Stejaru din comuna Ion Creangă, Protopopiatul Roman, a avut loc marţi, 5 martie 2019, un eveniment cultural. Acesta a fost urmat de şedința trimestrială a preoților din Protopopiatul Roman.
Părintele Evmenie Moraru (1910-1999) a fost omagiat marţi, 5 martie 2019, în Parohia Stejaru, comuna Ion Creangă, Protopopiatul Roman, judeţul Bacău. Manifestarea s-a desfăşurat cu prilejul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” din Stejaru. Pentru început, preotul Dragoș Alexandru Munteanu, protopop de Roman, a rostit un cuvânt de bun-venit preoților participanți. „Am scos în evidență semnificația locației alese spre a se desfășura întâlnirea cultural-administrativă. Biserica din Stejaru este legată de numele marelui duhovnic părintele Evmenie Moraru, vrednic apărător al credinței ortodoxe, ce a îndurat surghiunul vremii pentru Hristos în temnițele comuniste”, a relatat preotul protopop Dragoş Munteanu. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ, care a transmis preoților prezenți, mesajul de binecuvântare al ierarhului. Apoi, învăţătoarea Anișoara Borcilă a citit referatul „Părintele Evmenie – un martir al închisorilor comuniste. Repere biografice”, din care vă prezentăm un scurt fragment: „Anul acesta, comemorativ și omagial misiunii parohiei, dar mai cu seama, reprezentanților de marcă ai Ortodoxiei ce au lăsat o amprentă adâncă în viața bisericii noastre, ne obligă la un proces al conștiinței noastre colective. Din acest motiv, nu putem vorbi despre Parohia Stejaru, despre obiectivele și realizările din cadrul ei, fără a vorbi despre fondatorul ei spiritual, vrednicul de pomenire preot Evmenie Moraru, care a lăsat stejărenilor ca moștenire pentru veacuri, credința statornică în Dumnezeu și neam”. Evocarea părintelui Evmenie a fost completată de către preotul Sevastian Moraru, în calitate de nepot, care a relatat momente cutremurătoare din viaţa fostului paroh de la Stejaru. S-a amintit că părintele avea permanent bagajele pregătite pentru că se aştepta ca în orice moment securitatea să îl aresteze. Acest lucru s-a întâmplat ulterior, părintele Evmenie însumând un număr de cinci ani, patru luni, douăzeci și patru de zile în gulagul românesc, trecând prin majoritatea lagărelor de concentrare unde a fost mistuită parte a intelectualității românești.
„Imaginea părintelui Evmenie se va materializa într-un bust, înălțat asemeni stindardului vestitor al păcii, în curtea bisericii parohiale. Suferința acestuia a fost încrustată cu slove extrase din arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) însumând o carte de aproximativ 800 de pagini, semnată de către preotul paroh Tiberiu Roșu”, a mai adăugat protopopul Protoieriei Roman. Prima parte a întrunirii s-a încheiat cu o slujbă de pomenire pentru preotul Evmenie Moraru, pentru prezbitera Margareta și pentru preotul Glicherie Moraru, protopop de Detroit - America, fratele părintelui Evmenie. Partea a doua a ședinței de lucru a fost prezidată de preotul protopop Dragoș Munteanu, care a prezentat proiectele ce se vor desfășura în Protopopiatul Roman în acest an. „Felicităm și totodată mulțumim părintelui Tiberiu Roșu, Consiliului parohial și Comitetului parohial, pentru primirea și găzduirea deosebită”, s-a exprimat părintele protopop Dragoş Munteanu.