Manifestări religioase în cinstea eroilor

În Parcul Unirii -1 Decembrie 1918 din Bacău a fost oficiat joi, 6 iunie 2019, de către IPS Ioachim, Parastasul pentru eroii neamului. La Moineşti a fost organizat de Ziua Eroilor un concert de muzică patriotică, iar la Buhuşi şi în Parohia Costişa II din judeţul Neamţ au avut loc manifestări închinate celor ce s-au jertfit pentru patrie.

Câteva sute de credincioși băcăuani au participat, joi, 6 iunie 2019, la hramul Catedralei „Înălţarea Domnului” din Bacău. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. În cuvântul de învățătură rostit, Ierarhul i-a îndemnat pe băcăuani la împreună lucrare pentru unitatea țării și la neuitare a eroilor neamului românesc: „Pentru generația de astăzi, Ziua eroilor nu trebuie să rămână doar o zi comemorativă, de pomenire și omagiere a celor care, pe câmpurile de luptă, au arătat iubire de neam și patrie. Ea trebuie să fie o zi de angajament solemn în fața lui Dumnezeu că vom lupta în continuare, poate cu altfel de arme și pe altfel de câmpuri de bătălie, pentru apărarea identității spirituale și naționale poporului român”. Arhiepiscopul Romanului și Bacăului s-a deplasat apoi spre Parcul Unirii -1 Decembrie 1918, la Crucea înălțată pe locul în care va fi ridicat Monumentul Eroilor Băcăuani. Aici, în prezența reprezentanților tuturor unităților militare din județul Bacău, a participat la intonarea imnului de stat și la slujba de pomenire pentru eroii și martirii neamului românesc. Protopopiatul Moinești, în parteneriat cu Primăria Moinești, a organizat joi, 6 iunie 2019, un concert extraordinar de folclor în interpretare coral instrumentală. Acesta a fost susținut de Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului și de Orchestra Folclorică „Muzica Divertis” din Chișinău, dirijate de arhidiaconul Iulian Dumitru. În repertoriul coralei s-au regăsit piese folclorice românești autentice și piese patriotice ca semn de recunoștință pentru eroii neamului românesc. Joi, 6 iunie, în ziua Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos, au fost pomeniți în Protopopiatul Buhuși eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Prin grija părintelui Vasile Cozma, protopop de Buhuşi, la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Buhuși, au fost pomeniți în timpul Sfintei Liturghii toți eroii neamului, dar și cei care au luptat pentru libertatea acestui popor pe meleaguri buhușene. După săvârșirea Sfintei Liturghii părintele protopop, împreună cu preoți din orașul Buhuși, a săvârșit slujba Parastasului pentru eroii neamului la Monumentul Soldatului Necunoscut. Din partea Protopopiatului Buhuși și a celorlalte instituții au fost depuse coroane de flori în amintirea eroilor români.

Eroii neamului, pomeniţi la Costişa

Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău a organizat joi, 6 iunie, un Marşul Eroilor, ediţia a V-a, sub genericul “Amprenta trecutului asupra viitorului – Lumină pentru eroi”. Elevii băcăuani, însoțiți de cadrele didactice, și-au manifestat recunoștința față de eroii români căzuți pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești. Acest eveniment a reunit tineri de la numeroase colegii, licee și școli băcăuane, care doresc să marcheze prin acest gest public Ziua Eroilor. Finalul traseului a fost găzduit de Parohia Ortodoxă Lazaret, unde cei prezenți au avut ocazia să asiste la o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți, să vizioneze un program artistic și apoi să depună coroane de flori la monumentul închinat eroilor din curtea bisericii. În zilele de 5 și 6 iunie, Parohia Costișa II din Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ, și-a serbat hramul închinat Înălţării Domnului. Cu o vechime de 216 ani, Biserica Parohiei Costișa 2 păstrează o tradiție frumoasă, care începe în ajunul Înălțării Domnului cu slujba Vecerniei și a Litiei. Preoți slujitori și credincioși se adună din toate satele comunei Costișa și din vecinătate pentu a începe prăznuirea hramului așezat odată cu războaiele de întregire a neamului. Din perioada 1916-1918 se păstrează un pomelnic cu numele a 13 soldați din Costişa care s-au jertfit pentru țară, iar până în 1944 pomelnicul se completează cu numele a încă 45 de soldați. Slujba Vecerniei a fost oficiată de preotul Nicolae Ciuntu de la Parohia Zăneşti - Faur, înconjurat de un sobor de zece slujitori. Slujba Sfintei Liturghii din ziua hramului a fost urmată de un Trisaghion închinat eroilor neamului, la care au participat credincioșii prezenți și autoritățile locale. Soborul de preoți s-a deplasat la monumentul eroilor din centrul comunei Costișa unde, în prezența elevilor, părinților, a cadrelor didactice și a autoritătilor locale, s-au citit rugăciuni de pomenire a eroilor neamului. „În încheiere, elevii Școlii Gimnaziale Costișa au susținut un moment artistic, întărind nădejdea noastră că trecutul istoric și credința noastră strămoșească vor dăinui peste veacuri”, a menţionat preotul paroh Constantin Iftimia.

Citește alte articole despre: slujire, eroi, credinţa, credincioși, Bacău, Buhuşi, pomenire

De la același autor

Ultimele din categorie