Manifestări religioase şi culturale la parohia Mănăstirea Caşin II
Biserica noastră l-a pomenit ieri pe Sfântul Simeon Noul Teolog. Acest mare sfânt a fost cinstit în mod deosebit în parohia Mănăstirea Caşin II, Protopopiatul Oneşti, întrucât ocroteşte biserica parohială. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. În partea a doua a zilei s-a organizat un cenaclu dedicat poeziei creştine.
Sfântul Simeon Noul Teolog a fost sărbătorit într-un mod deosebit ieri de credincioşii din parohia Mănăstirea Caşin II, dar şi din satele învecinate. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în Biserica cu hramurile „Buna Vestire“ şi „Sf. Simeon Noul Teolog“ din parohia Mănăstirea Caşin II. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti, care ne-a relatat că Sfânta Liturghie din ziua hramului parohiei Mănăstirea Caşin II „a fost înălţătoare“. La slujbă au participat preoţi de la mai multe parohii de pe Valea Caşinului, dar şi invitaţi ai părintelui paroh Ioan Bârgăoanu. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de elevi ai Liceului Teologic Liceal Ortodox „Episcop Melchisedec“ din Roman. „Ne bucurăm pentru că la hramul din acest an s-a slujit în biserica închinată Sfântului Simeon Noul Teolog, aflată într-un stadiu avansat de pictură. În cadrul Sfintei Liturghii, oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos copiii de la Şcoala Mănăstirea Caşin şi de la Şcoala «Ghiţă Mocanu» din Oneşti“, a amintit pr. paroh Ioan Bârgăoanu.
Invitaţi de seamă la cenaclul Sfinţilor Trei Teologi
După oficierea Sfintei Liturghii, în biserica parohială a avut loc Cenaclul „Sfinţii Trei Teologi: Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Evanghelistul“. Programul a cuprins recitaluri din scrierile mai multor poeţi creştini şi a fost susţinut de elevii Şcolii „Ghiţă Mocanu“ din Oneşti şi de cei de la Şcoala Generală Mănăstirea Caşin. „Elevii au susţinut un recital de poezie creştină din imnele iubirii dumnezeieşti şi din poeţii creştini ai Bisericii noastre: Sfântul Ioan Iacob de la Mănăstirea Neamţ, părintele Ioanichie Bălan s.a. Recitalul de poezie a creat o atmosferă a rugăciunii prin poezie“, a mai adăugat părintele paroh. Părintele protopop Constantin Alupei a remarcat că elevii celor două şcoli au emoţionat pe toţi cei prezenţi prin modul de a recita imnele Sfinţilor Trei Teologi.
PS Ioachim Băcăuanul, cel care a iniţiat, a binecuvântat şi a coordonat cenaclul închinat Sfinţilor Trei Teologi: Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Evanghelistul, a adresat un cuvânt deosebit despre îndumnezeirea omului, pornind de la scrierile părintelui Dumitru Stăniloae. „Ierarhul nostru a scris prima teză de doctorat ce a abordat un aspect din teologia marelui teolog, iar prezentarea a însemnat deschiderea unui câmp de lucru pentru noii teologi, români şi străini. Cuvântul Preasfinţiei Sale a fost deosebit de captivant, întrucât are experienţă în ceea ce priveşte teologia părintelui Dumitru Stăniloae. PS Ioachim Băcăuanul este un bun imnograf, mai ales că noi cunoaştem cu toţii acatistele şi scrierile poetice pe care Preasfinţia Sa le realizează“, a spus pr. paroh Ioan Bârgăoanu.
Lect. dr. Sabin Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, a susţinut o conferinţă despre a şaptea rugăciune euharistică, iar conf. univ. dr. Dan Mihai Chiţoiu, de la Facultatea de Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, a vorbit despre rolul şi importanţa părintelui Dumitru Stăniloae ca traducător. „A fost o bucurie pentru noi să avem în acest an o manifestare închinată Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae, sub umbra acestui cenaclu, care a avut loc pentru prima dată în biserica Sfântului Simeon Noul Teolog. Această sărbătoare a adunat la Mănăstirea Caşin atât preoţi şi credincioşi, cât şi mulţimea de copii care s-au bucurat de rugăciune şi de poezia creştină“, a conchis pr. paroh Ioan Bârgăoanu. Amintim că prima ediţie a Cenaclului „Sfinţii Trei Teologi: Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Evanghelistul“ a avut scopul de a promova imnul creştin.