Mântuiește-ne sau miluiește-ne?

Interviu

Mântuiește-ne sau miluiește-ne?

    • Mântuiește-ne sau miluiește-ne?
      Mântuiește-ne sau miluiește-ne?

      Mântuiește-ne sau miluiește-ne?

Cei care au dat dispoziţia aceasta au vrut să pună în evidenţă faptul că Maica Domnului nu ne mântuieşte singură, ci Domnul Hristos este Mântuitorul.

Părinte, este corect să spunem „Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi”?

Cuvântul „a mântui” se referă la eliberare de ceea ce este asupritor: păcat, moarte, boală, neştiinţă, iar „a milui” înseamnă mai mult decât „a mântui” şi anume înseamnă a primi ajutor de la Dumnezeu în toate laturile vieţii. În ceea ce priveşte pe Maica Domnului, Maica Domnului nu este mântuitoare, nu este împreună mântuitoare cu Domnul Hristos, ci este mijlocitoare de mântuire.

Când eram eu copil, în biserică se spunea: „Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi”. Aşa m-am pomenit, aşa am zis; şi când eram student la Teologie, s-a dat o dispoziţie de la Sfântul Sinod, să se zică: „Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi”, deşi în cărţile vechi de slujbă, peste tot este „mântuieşte-ne pe noi”. Cum s-a ajuns la asta? Cei care au dat dispoziţia aceasta au vrut să pună în evidenţă faptul că Maica Domnului nu ne mântuieşte singură, ci Domnul Hristos este Mântuitorul; Maica Domnului nu este mântuitoare, dar este totuşi miluitoare, mijlocitoare pentru miluire. Şi noi, de atunci, ne ţinem de dispoziţiile Sfântului Sinod care nu s-au schimbat, nu au revenit la o altă formulă.

(Arhim. Teofil Părăian, Bucuriile credinței, Editura Mitropoliei Olteniei, p. 93)