Manuscrisele de la Marea Moartă confirmate de Telescopul Hubble
Manuscrisele de la Marea Moartă au fost multă vreme considerate un izvor de minuni şi revelaţie pentru credincioşi, iar acum un autor, J. Paul Hutchins, afirmă că Telescopul Hubble validează un vechi pasaj despre univers găsit într-unul dintre manuscrise.
Telescopul Hubble, numit după astronomul Edwin Hubble, observă universul cu instrumente ultraviolete, vizuale şi infraroşii. Hubble a fost lansat pe orbita Terrei în 1990 şi rămâne în funcţiune, capturând imagini uluitoare de stele, constelaţii şi galaxii îndepărtate. Într-un articol recent, jurnalul The Business Insider a menţionat 10 lucruri estenţiale despre univers pe care ştiinţa nu le cunoştea înaintea lui Hubble.
Pe de altă parte, Manuscrisele de la Marea Moartă, care au fost găsite în peşterile de pe malul Mării Moarte între 1947 şi 1956, reprezintă 870 de manuscrise scrise pe piele de animal. Ele sunt scrise în ebraică, aramaică şi greacă şi sunt împărţite în două categorii: biblice şi nebiblice. Ele conţin profeţii ale lui Iezechiel, Ieremia şi Daniel, care nu se găsesc în Biblie. Între scrierile nebiblice menţionăm comentarii la Vechiul Testament, parafraze ale Torei, cărţi de reguli pentru comunitate, tratate de război, psalmi de mulţumire, compoziţii imnice, binecuvântări, texte liturgice şi scrieri sapienţiale.
Manuscrisul Isaia, spre deosebire de alte manuscrise, a fost găsit intact şi este cu 1000 de ani mai vechi decât copia precedentă a profeţiilor. De fapt, manuscrisele de la Qumran sunt cele mai vechi manuscrise ale Vechiului Testament găsite pe pământ.
Conform autorului cărţii: „Hubble descoperă creaţia lumii de către o Putere Înfricoşătoare”. Cartea a fost expusă la Târgul Internaţional BookExpo din New York. În ea, autorul afirmă că proorocul Isaia îşi aminteşte de ceea ce apare a fi o „invitaţie a lui Dumnezeu ca oamenii să exploreze întrebările divine prin stele”.
Cartea lui Hutchins analizează istoria telescopului Hubble şi descoperirile sale din ultimele două decenii şi le numeşte „cea mai mare dramă cinematică din istoria umanităţii”. El spune că aceste descoperiri sunt legate de cuvintele lui Dumnezeu, scrise de Isaia în jurul anului 732 BC despre energia inimaginabilă din sânul universului.
În Isaia 40, 25-26 citim: „Cu cine Mă veţi compara? Cine este egalul Meu?” întreabă Dumnezeu. „Priviţi cerurile. Cine a creat toate stelele? El le-a adus toate ca pe armată, una după alta, chemându-le pe nume. Din cauza marii sale puteri şi tăriei incomparabile, nu lipseşte niciuna”.
Hutchins afirmă că Isaia a vorbit despre energia din spatele universului, cu toate că nu avea un telescop atât de puternic ca Hubble. El dă exemplu de Galaxia Sombrero, descoperită recent, care luminează cu o energie inimaginabilă. Lumina ei este făcută din 800 de miliarde de stele ca soarele nostru, care îi dă înfăţişarea de pălărie mexicană, Sombrero.
Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati