„Marșul pentru viață” – 2022: Cum a fost la Piatra Neamț, Botoșani, Dorohoi și Darabani

Arhiepiscopia Iaşilor

„Marșul pentru viață” – 2022: Cum a fost la Piatra Neamț, Botoșani, Dorohoi și Darabani

„Marșul pentru viață” a fost organizat astăzi, în format fizic, fără restricții și fără limitări privind numărul de participanți, în cinci municipii din Moldova: Iași, Piatra Neamț, Botoșani, Dorohoi, Darabani. Tema ediției din acest an a fost „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și-ntreaga viață”.

La Iași, în jur de 1.000 de persoane s-au alăturat demersului, dorind să accentueze importanța conștientizării deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină. De asemenea, având în vedere contextul actual, evenimentul a subliniat și cât de puternică este solidaritatea atunci când la mijloc este susținerea vieții, a mamelor și copiilor refugiați din Ucraina.

Detalii pe larg despre „Marșul pentru viață” de la Iași, aici: https://doxologia.ro/marsul-pentru-viata-organizat-cinci-municipii-din-arhiepiscopia-iasilor-solidaritate-pentru

Piatra Neamț: „Dumnezeu nu face greșeli când trimite un copil pe pământ”

„Marșul pentru viață” s-a desfășurat și în orașul Piatra Neamț, acolo unde au participat aproximativ 300 de persoane. Adulți, tineri și copii, au ținut să mărturisească că viața începe din prima secundă, că fiecare prunc are dreptul la viață și că ocrotirea vieții merge până la momentul când Dumnezeu hotărăște să ne ia din lumea aceasta, dăruindu-ne viața cea veșnică.

Ca invitat pentru a ține un discurs cu acest prilej a fost Ana Apopei, mamă a cinci copii, cu o bogată experiență în îndrumarea familiilor și a copiilor. Ea ne-a mărturisit că „Dumnezeu nu face greșeli când trimite un copil pe pământ” și că „motivația avortului are în general două cauze: în primul rând, lipsa sprijinului din partea celor apropiați mamei, iar în al doilea rând, posibilitatea nașterii unui copil cu dizabilități sau nevoi speciale”. Invitata a mărturisit și a încurajat nașterea de prunci, chiar dacă unii ar putea avea dizabilități. Ne-a mai împărtășit următorul gând : „copilul născut cu dizabilități, când va fi chemat în Împărăția Cerurilor, el va merge doar cu sufletul, iar sufletul nu are dizabilități”.

Am plecat de la „Marșul pentru viață” cu dorința de a mărturisi că viața fiecărui prunc contează și că viața începe din prima secundă și trebuie ocrotita până la ultima. (Pr. Cosmin-Ioan Tănăselea)

Botoșani: „Lăsați căutările pe Marte, descoperiți viața în pântecele mamei”

Sâmbătă, 26 martie 2022, a avut loc „Marșul pentru viață” și în Protopopiatul Botoșani. Credincioșii s-au adunat, în jurul orei 13:00, în fața Bisericii „Buna Vestire” din municipiu, de unde au pornit spre Pietonalul Unirii, urmând traseul Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Protopopiatul Botoșani - Maternitatea Botoșani - Biserica „Sfânta Treime”.  Tema din acest an a marșului a fost „Egalitate, echitate și sprijin - din prima secundă și întreaga viață”.

Înainte de plecare, părintele protopop Petru Fercal a binecuvântat „Marșul pentru viață”, părintele Afloarei Dan, de la Parohia „Buna Vestire” - Botoșani, a împărțit flori mamelor, iar tinerii voluntari au împărțit tuturor pancarte pro viață, cu mesaje precum „Mami, te iubesc!”, „Alege sa fii mamă, nu criminală!”, „Avortul oprește o inimă care bate”, „Eu aleg viața”, „Lăsați căutările pe Marte, descoperiți viața în pântecele mamei”, „Fiecare viață este un dar”, „Sunt pentru Viață”, „Suntem Generația pentru Viață”, etc. În timpul deplasării, au fost interpretate cântări în cinstea mamei și cântări pentru viață, pregătite de tinerii din grupa de cateheză a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”. Părintele Ioan Iordachi, de la Parohia „Ziua Crucii” Botoșani, a împărțit flori mamelor pe traseu. În fața Maternității Botoșani, toți s-au oprit timp de câteva minute și cu emoție au exclamat: „Cinste vouă, mamelor!”.

Marșul s-a încheiat la Biserica „Sfânta Treime”, care se află vizavi de Maternitatea Botoșani. Aici, părintele protopop a ținut un cuvânt, în care a subliniat: Prin marșul acesta, dorim să ocrotim viața de la concepere, pentru că din clipa aceea deja este trup și suflet. Sărbătoarea Bunei Vestiri ne este o mărturie în sensul acesta, pentru că nu știm copilul care s-a zămislit cine sau ce va fi, cu ce daruri îl trimite Dumnezeu în lumea aceasta, spre binele nostru, spre fericirea noastră, spre desăvârșirea noastră, spre un trai binecuvântat și apoi spre dobândirea vieții veșnice.  Dumnezeu dă viața, Dumnezeu o ia. Chiar una din porunci spune: «Să nu ucizi». Trebuie să-i conștientizăm și pe alții despre ce este darul vieții, pentru că toți avem nevoie de acest dar, mai ales părinții, ca să vadă zâmbetul copilului, să se joace cu el, să-l asculte, iar spre apusul vieții, când puterile vor slăbi, când vor avea nevoie de o mână de ajutor, să aibă certitudinea că o vor primi, pentru că cea mai bună și sigură mână e cea a propriului copil. Să ocrotim viața, să păstrăm viața și să fim fericiți de acest dar binecuvântat! De asemenea, părintele protopop a mulțumit tuturor instituțiilor care au contribuit la această lucrare misionară de salvare a vieții.

Părintele Marius Ciobanu, responsabilul Departamentului Pro Vita -  Botoșani, a subliniat: E foarte important să ne pese de cei de lângă noi. Acest refren ne-a rămas la suflet: Fiecare viață e un dar!. De asemenea, părintele Ciobanu a mărturisit că, în prima sa parohie, la Vaslui, a avut un cântăreț tânăr. Peste ani, acesta i-a mulțumit părintelui pentru poziția sa permanentă în apărarea vieții, care l-a ajutat în momentele dificile când prietena sa a rămas însărcinată și nu știau ce să facă, fiind presați de lumea din jur să facă avort.

La final, toți cei prezenți au cântat „La mulți ani!” noilor-născuți și mămicilor de la Maternitate. Acest moment frumos s-a încheiat cu rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”, rostită de către toți participanții.

Tot cu ocazia acestui eveniment, Mariana Fortoeș, profesor de religie la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, și Iuliana Enache, profesor de religie la Școala Gimnazială Nr. 10, au dus mămicilor internate la Maternitate pachețele cu iconițe, acatiste și un mesaj pentru viață. Acestea au fost pregătite de către elevi în cursul săptămânii, la ora de religie.

La marșul din acest an de la Botoșani au participat sute de persoane, printre care preoți, profesori de religie, elevi, mame cu copii, etc., ducând mai departe mesajul pro viață. (Protopop, Pr. Petru Fercal)

Dorohoi: peste 450 de persoane la „Marșul pentru viață”

Protopopiatul Dorohoi, în același gând cu toată țara, a dus aceeași veste și același gând, prin tineri bucuroși, copii entuziasmați, părinți recunoscători, toți în numele VIEȚII. Bătăile inimilor noastre setează an de an principiul și valoarea vieții.

Pornim cu gândul că nu este îndeajuns să ne amintim de susținerea și promovarea vieții doar în aceste zile, ci și în restul anului. Cu ajutorul lui Dumnezeu, au participat la „Marșul vieții” peste 450 de persoane, dintre care mai bine de jumătate au fost tineri și copii. Marșul a pornit din Parcul Cholet, unde copiii au beneficiat de ateliere cu tematici specifice: lectură, realizare de pancarte, felicitări, muzică folk și dans. Acesta s-a încheiat la Catedrala orașului „Adormirea Maicii Domnului”, pentru a mulțumi și cere binecuvântarea lui Dumnezeu asupra celor care au participat.

Totul s-a desfășurat cu ajutorul a 40 de voluntari iscusiți, dornici de a ajuta și de a aduce zâmbete participanților, îndrumați de pr. prof. Ionuț Apetrei.  Înainte de porni la drum, a luat cuvântul părintele protopop și domnul primar. „Marșul pentru viață” a fost dedicat mamelor și taților care își cresc pruncii, aducându-le cinste și recunoștință, atât lor, cât și copiilor nenăscuți.

Marșul , an de la an, este o manifestare a bucuriei noastre, a solidarității, prin care spunem DA vieții. Ne dorim ca mesajul transmis de sute de orașe să trezească curajul unei puteri de a reacționa provocărilor care apar constant în societate și în lume. Tineri și părinți încrezători care au ținut cu cea mai mare îndrăzneală și bucurie pancartele, ca mesajul să ajungă cât mai sus și departe.  Am văzut zâmbete, curaj și inițiativă! (Pr. Ionuț Apetrei)

Darabani: „Pentru mine, viața este o șansă de la Dumnezeu pentru a ne bucura și a gusta fericirea, trecând prin fel de fel de peripeții”

„Marșul pentru viață” a început în fața Liceului ,,Dimitrie Cantemir” - Darabani. Au participat peste 200 de persoane: elevi liceeni, elevi gimnaziu, enoriași, preoți, profesori etc. Marșul s-a desfășurat într-un ritm viu, cu cântece și aclamații specifice vârstei. Tinerii au purtat pancarte pro viață, baloane, ecusoane, în care militau pentru viață, susțineau lupta anti-avort și acceptarea semenilor cu probleme în rândul societății noastre.

Alaturi de noi au participat și membrii Asociației ,,Maria Luiza”, care are în grijă copii cu sindrom Down și nu numai. S-a mers în mod organizat, având alături de noi Jandarmeria și Politia orașului Darabani, care au avut grijă de buna desfășurare a evenimentului. S-a mers în parcul orașului, ne-am oprit la Biserica monument istoric „Sfântul Nicolae”, unde a fost rostită în cor rugăciunea „Tatăl Nostru” de către toți participanții.

Părintele protoiereu Costică Pânzariu a explicat participanților motivul marșului și necesitatea implicării noastre în susținerea vieții dăruite de Dumnezeu, după care s-a mers la Casa de Cultură „Theodor Balș” unde copiii și tinerii au vizionat filme animate motivaționale, în care s-a ilustrat acceptarea anumitor conduite făcute în scopuri bune și o mai reală atenție ce ar trebui acordată semenilor cu probleme speciale din jurul nostru. Toți participanții au primit sucuri și pungi de pufuleți, oferite de Biroul Pro Vita – Darabani.

Mulțumim pe această cale tuturor celor care s-au implicat în această mărturisire a vieții - viață care, după cum vedem în jurul nostru, este amenințată de război și inconștiență malefică – evidențiind pe Alina Dobrincu, consilier educativ, pr. Marius Barbacariu, profesor de Religie, Asociația, „Maria Luiza”, profesorul Chiriac, preoții Protopopiatului Darabani, cântăreților bisericești prezenți, doamnele preotese, Ovidiu și Rodica Nazare, primarul Alin Gârbaciu, preotului paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae”.

Ce au declarat participanții

Astăzi pot să spun că a fost o experiență nemaipomenit de frumoasă! Fiind prima dată când am mers la «Marșul pentru viață», pot să spun că am rămas uimită de cât de mulți copii și tineri au venit să participe la această activitate și de faptul că erau așa de fericiți că puteau răspândi bucuria vieții. Pentru mine, viața este o șansă de la Dumnezeu pentru a ne bucura și a gusta fericirea, trecând prin fel de fel de peripeții - Simona Muraru, clasa a VI-a, Școala Smîrdan.

După părerea mea, «Marșul pentru viață» din acest an mi s-a părut o bucurie și o îmbrățișare sufletească pe care au simțit-o toți cei prezenți. Deși nu a fost un traseu foarte lung, timpul petrecut cu persoanele participante la Marș a fost un moment de bucurie și de revedere, după timpul pandemic. Chiar dacă totul s-a rezumat la subiectul despre VIAȚĂ, fericirea de a fi împreună cu omul de lângă tine - să-l simți, să îi vezi zâmbetul pe buze fără mască - a fost o bucurie nespusă, care, după părerea mea, ar mai trebui să se întâmple cât mai des cu putință - Emanuel Simean, clasa a IX-a, Seminarul din Dorohoi (Pr. prof. Cosmin Constantin Pristavu)

Citește despre: