Marşul pentru Viaţă, organizat în aproximativ 40 de oraşe din România (GALERIE FOTO)
O nouă ediţie a Marşului pentru Viaţă, o acţiune publică de protest împotriva avortului, a avut loc sâmbătă şi duminică, 22 şi 23 martie 2014, în aproximativ 40 de oraşe din ţară. Tema promovată în acest an a fost „Adopţia, o alegere nobilă“.
- În Bucureşti, numeroşi părinţi, însoţiţi de către copii, preoţi, oameni de cultură şi foarte mulţi tineri au participat sâmbătă la această acţiune de conştientizare şi responsabilizare a societăţii faţă de darul vieţii primit de la Dumnezeu. Îmbrăcaţi în tricouri, inscripţionate cu mesajul „Adopţia, o alegere nobilă“, purtând fie baloane, de asemenea inscripţionate, fie pancarte, cu mesaje pro-viaţă, familie, adopţie, decenţă şi tradiţie, precum „Avortul nu te face neînsărcinată, avortul te face mama unui copil mort“ sau „Viaţa începe de la concepţie“, participanţii au plecat din Parcul Unirii, din centrul Capitalei, în marş spre Parcul Tineretului. „«Adopţia, o alegere nobilă» este mesajul nostru, al tinerei generaţii către români, ca ei să conştientizeze problema şi birocraţia adopţiei, având în vedere că în România sunt aproximativ 400.000 de persoane abandonate şi sunt şi foarte multe cupluri care nu pot avea copii. De aceea, acţiunea noastră este şi un mesaj către ei ca să se gândească la adopţie, pentru că aceasta este un lucru frumos, nobil, ce trebuie făcut într-o societate care se gândeşte la un viitor mai bun“, a precizat Alexandru Voropanov, student în anul IV la UMF „Carol Davila“ din Bucureşti şi membru al Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă“ (fundaţia care a organizat această ediţie a Marşului pentru viaţă în Capitală).
- Lumină, curaj, speranţă şi unitate – aceştia au fost pilonii „Marşului pentru viaţă” desfăşurat duminică, 23 martie 2014, în capitala Moldovei. Soarele binefăcător al primăverii a însufleţit rugăciunea şi cântările oamenilor. Credincioşi din parohiile ieşene, împreună cu preoţii parohi, protopopi şi consilieri, tineri din organizaţiile studenţeşti din Iaşi, membrii ai unor ONG-uri şi simpli trecători, cu toţii s-au întâlnit după Sfânta Liturghie în Piaţa Unirii cu un singur gând: acela că uniţi în credinţă, vor reuşi să sprijine o cultură a vieţii. Sute de oameni de toate vârstele şi de toate categoriile sociale s-au adunat în centrul Iaşiului pentru a transmite un mesaj public în sprijinul copiilor care au nevoie de dragostea unei familii, în sprijinul mamelor care nu-şi pot asuma responsabilitatea creşterii unui copil şi ar vrea să-l dea spre adopţie, dar şi în sprijinul părinţilor care au adoptat sau care vor să adopte. Vezi aici detalii de la eveniment.
- La Cluj-Napoca, marşul organizat de mai multe asociaţii laice şi religioase, printre care Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Cluj Napoca, Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români - Filiala Dej, Oastea Domnului din Cluj şi Asociaţia Pro Vita, a debutat la ora 11:00, în Piaţa Unirii. Au participat, pe lângă cei peste 1000 de oameni şi preoţi de diferite confesiuni, ierarhii Arhiepiscopiei Clujului, IPS Părinte Andrei şi PS Episcop Vasile Someşanul.
- La Buzău, sâmbătă, 22 martie 2014, Marşul pentru Viaţă a reunit sute de oameni, în frunte cu preoţii de la parohiile buzoiene, care au militat pentru apărărea vieţii şi luarea în considerare a adopţiei, cea mai nobilă soluţie pentru copiii fără părinţi. Manifestarea a început la ora 13.30, în Parcul Crâng, la bisericuţa „Sfânta Muceniţă Filofteia“. Alegerea acestei locaţii nu a fost una întâmplătoare, deoarece Sfânta Filofteia, care a trecut la cele veşnice pe când avea doar 12 ani, este considerată ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor. De aici, toţi participanţii au străbătut zona centrală a oraşului, pe bdul Nicolae Bălcescu, oprindu-se, pentru un moment de rugăciune, la biserica „Sfântul Spiridon“, precum şi la Catedrala „Sfântul Sava“. În continuare, s-a făcut un popas la Maternitatea Buzău, apoi la biserica „Buna Vestire“, cunoscută şi sub numele de biserica „Banu“, înălţându-se, din nou, o rugăciune către Dumnezeu. Marşul s-a încheiat la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ şi „Sfinţii Trei Ierarhi“, unde cei prezenţi au participat la slujba Vecerniei, oficiată de ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
- În oraşul Piatra Neamţ, Marşul pentru Viaţă a avut loc duminică, 23 martie 2014, eveniment iniţiat de Departamentul Pro Vita al Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Marşul pentru Viaţă a fost organizat de Protopopiatul Piatra Neamţ, Protopopiatul Roznov, Asociaţia Tineretul Ortodox Român, filiala Piatra Neamţ, Asociaţia creştin ortodoxă „Mama Olga“ din Piatra Neamţ şi Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ - filiala Săvineşti. Vezi aici detalii.
- Sâmbătă, 22 martie, începând cu orele 16.00, cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, la Biserica Buna Vestire din Giurgiu a avut loc evenimentul "Marşul pentru Viaţă 2014. Adopţia – o alegere nobilă", organizat de Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Giurgiu. Episcopia Giurgiu a susţinut această iniţiativă pentru a atrage atenţia asupra sacralităţii familiei, a adopţiei, ca binecuvântare a lui Dumnezeu, dar şi asupra rostului creaţiei umane. Evenimentul a debutat cu Acatistului Bunei Vestiri şi al Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, săvârşite de Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Apoi, a avut loc premierea celor 48 de elevi de la mai multe şcoli şi licee din judeţul Giurgiu, care au obţinut premii la Olimpiada de Religie şi la Concursul "Mlădiţe creştine", faza judeţeană. Elevii au fost răsplătiţi cu diplome, reviste ortodoxe, icoane şi cărţi duhovniceşti. La final, în cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţia Sa a evidenţiat câţiva factori negativi care sunt un real pericol pentru familia creştină în societatea contemporană, cum ar fi: violenţa domestică, avortul, abandonul copiilor, concubinajul şi alcoolismul. Fără să înţelegem sacralitatea vieţii ca dar nepreţuit al lui Dumnezeu şi fără să conştientizăm responsabilitatea pe care o avem faţă de semenii noştri, aceste drame ale societăţii contemporane nu pot fi depăşite. Tocmai de aceea, Biserica arată în permanenţă o grijă deosebită faţă de familie, prin reprezentanţii ei: preoţi, diaconi, profesori de religie şi asistenţi sociali, îndemnând la împlinirea poruncilor dumnezeieşti şi a moralei creştine. Biserica, prin mărturia sa bimilenară, ne învaţă că singura viaţă autentică este viaţa în Hristos. Totodată, Chiriarhul nostru i-a felicitat pe elevii care au obţinut premii la Olimpiada de Religie, pe dascălii lor şi pe organizatorii acestui eveniment.
La final, s-au desfăşurat mai multe activităţi reacreative pentru copii pe strada pietonală din faţa bisericii Buna Vestire. A fost organizat un atelier de pictură, s-au recitat poezii şi s-au desfăşurat mai multe jocuri creative. La acest eveniment au fost prezenţi, alături de numeroşi credincioşi, copiii de la Aşezământul "Grădina Maicii Domnului" din localitatea Letca Nouă, copiii de la Aşezământul "Sf. Arh. Mihail şi Gavriil" din localitatea Slobozia de Giurgiu şi copiii de la casele de copii de tip familial din Giurgiu. Tuturor credincioşilor prezenţi la acest eveniment le-au fost oferite icoane cu chipul Sfintei Treimi şi reviste ortodoxe.
- La Suceava, evenimentul a început duminică, 23 martie, la Biserica „Sfântul Dumitru“ din Suceava, când peste 200 de persoane, purtând pancarde care condamnă avortul, au pornit prin centrul oraşului pentru a promova naşterea de prunci. Vezi aici detalii.
- Sâmbătă, 22 martie 2014, s-a desfăşurat la Târgovişte, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Marşul pentru Viaţă, organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Universitatea Valahia, Dâmboviţa, împreună cu Asociaţia Pro Vita-Târgovişte, la care au participat studenţi ai Facultăţii de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Valahia din Târgovişte, dar şi de la alte facultăţi, elevi ai Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur din Târgovişte, medici, asistenţi, asistenţi sociali şi credincioşi. Itinerariul a cuprins centrul Municipiului Târgovişte şi s-a finalizat în faţa Catedralei Arhiepiscopale şi Mitropolitane din Târgovişte, locaş sfânt unde se păstrează, cu evlavie, moaştele Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti.