Mărturie românească pe pământ vienez
În perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2022, un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, înscriși la programul de licență Artă sacră-mozaic, însoțiți de părintele decan Mihai Himcinschi și profesorul Albu Sorin, au participat la o serie de evenimente culturale și teologice în Viena, fiind invitați de Părintele Dura Nicolae, parohul comunității ortodoxe Învierea Domnului și Sfântul Apostol Andrei din capitala Austriei.
Programul întâlnirilor a fost unul de suflet. Sosirea grupului de români a avut loc chiar de Sfântul Apostol Andrei, cel de-al doilea hram al parohiei ortodoxe românești, iar de Ziua Națională a României – 1 Decembrie – a fost realizată expoziția de mozaicuri pavimentare, vernisajul acesteia având loc pe 2 decembrie împreună cu un concert de vechi colinde românești.
În 3 decembrie, după slujba vecerniei, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi a susținut o conferință duhovnicească, potrivită cu perioada de post a Crăciunului, cât și a anului omagial al rugăciunii, cu tema Rugăciunea în viața omului contemporan.
O parte din corul de psalți, Sfântul Ioan Damaschinul, a dat răspunsurile liturghiilor din zilele de 3 și 4 decembrie introducând comunitatea de credincioși în ritmurile duhovnicești ale vremurilor bizantine de altă dată, când arta murală și muzica bisericească alcătuiau o adevărată simfonie cum doar în vechiul Bizanț se putea mărturisi.
Sub îndrumarea profesorului, lect. univ. dr. Sorin Albu, a avut loc și un atelier de lucru, cu minunate și alese pietre de mozaic bizantin, în scopul promovării la nivel internațional a programului de licență Artă sacră-mozaic din Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Pe durata șederii vieneze, studenții și profesorii, alături de minunata comunitate de români ortodocși, au fost copleșiți de dragostea și căldura duhovnicească a părintelui Dura Nicolae, un vrednic slujitor al Domnului, etalon de pregătire academică și duhovnicească, cât și un misionar de excelență pentru diaspora românească din Austria, și nu numai, față de care orice mulțumire este de prisos.