Mii de credincioși la hramul Mănăstirii Neamț – IPS Teofan: „Aceasta este credința pe care o mărturisim, acesta este adevărul pe care îl proclamăm”

 

Sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos a adunat cu prilejul hramului istoric mii de credincioși din întreaga țară, Mănăstirea Neamț, cea mai veche așezare monahală din Moldova, «Ierusalimul ortodoxiei române», a primit în casa sa pelerini veniți din țară dar și din străinătate. Slujbele rânduite cu ocazia praznicului împărătesc au început de miercuri seara, 16 mai 2018, unde a fost oficiată Slujba Privegherii, iar astăzi, 17 mai 2018, s-a săvârșit Sfânta Liturghie sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Pe lângă participarea la sfintele slujbe cu ocazia Înălțării Domnului, credincioșii prezenți la hramul istoric al Mănăstirii Neamț s-au putut închina la moaștele Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi, ale Sfântului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfântului Necunoscut. De asemenea, închinătorii s-au putut ruga Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoană ce datează din anul 665, pictată în Lida și dăruită de împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, în anul 1429.

„Zi de praznic ce se cinstește încă din vremea Sfântului Ștefan cel Mare până astăzi”

Slujba Privegherii a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dimpreună cu preoții rânduiți. Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, dar și părintele Nicolae Axentioi, protopopul de Târgu-Neamț. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un scurt cuvânt: „Binecuvântat să fie Dumnezeu și să primească El această rugăciune de seară pe care am săvârșit-o împreună, noi, părinții slujitori, și dumneavoastră, rugăciune de seară cu care am intrat deja în ziua de mare praznic, în ziua de sărbătorire a Înălțării Domnului Iisus Hristos, hramul acestei sfinte mănăstiri, zi de praznic ce se cinstește încă din vremea Sfântului Ștefan cel Mare până astăzi”.

Cler și popor în procesiune cu Icoana Maicii Domnului

În Joia Înălțării Domnului, arhierei, preoți și credincioși au participat la slujba sfințirii apei, oficiată la aghiazmatarul din faţa mănăstirii. Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ierarhii slujind alături de un sobor format din preoți profesori de la Facultatea de Teologie din Iași, de la Seminarul Teologic "Veniamin Costachi" dar și părinți stareți de la mănăstirile învecinate. După sfințirea aghiasmei, PS Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură: „Memoria liturgică a zilei de astăzi ne pune spre cinstire unul din evenimentele majore din viața Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înălțarea la cer cu firea noastră cea îndumnezeită. Sfântul Nicolae Cabasila ne spune că sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare a uimirii, atât pentru oameni cât și pentru îngeri. Pentru oameni că se înalță la cer Dumnezeu și pentru îngeri că îl văd pe Om ridicându-se de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl.” Ierarhii, preoții şi credincioşii prezenţi au mers apoi în procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului până în curtea Mănăstirii Neamţ, unde, pe un podium frumos împodobit, s-a săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul „Gloria Dei” al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Neamț.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Mitropolit Teofan le-a vorbit credincioșilor prezenți la hram despre mărturisirea Înălțării Domnului pe care Biserica o proclamă: „Mărturisim că Fiul lui Dumnezeu, după ce a coborât pe pământ și a locuit printre oameni, după ce a murit și a înviat pentru noi și pentru a noastră mântuire, S-a ridicat la cer, de data aceasta cu trupul pe care l-a luat din Sfânta Fecioară Maria și prin adumbrirea Duhului Sfânt. Aceasta este credința pe care o mărturisim, acesta este adevărul pe care îl proclamăm astăzi, aceasta este dogma care definește viețuirea Bisericii noastre și a noastră, dogma Înălțării cu trupul la cer a Domnului Iisus Hristos, sărbătoare pe care o prăznuim astăzi. Există o legătură inseparabilă între dogma Bisericii și viețuirea creștină. În Biserică, dogma și asceza sunt un tot inseparabil. Conștiința dogmatică a Bisericii este inseparabilă de viețuirea noastră duhovnicească.”

În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Nectarie Chiriță, nevoitor al Schitului Cărbuna-Neamț, a fost hirotonit de către IPS Mitropolit Teofan întru ierodiacon.

Parastas pentru eroii neamului românesc

La finalul slujbei, părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a mulţumit tuturor credincioșilor prezenți care au înfrumuseţat și în acest an sărbătoarea hramului. Spre finalul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii Neamţ s-a săvârșit Slujba Parastasului pentru ctitorii așezământului monahal, pentru eroii neamului care și-au jertfit viața, eroi care de-a lungul anilor s-au sacrificat pentru apărarea țării și neamului românesc.

Vezi și Sărbătoarea Înălțării Domnului Hristos – Priveghere la Mănăstirea Neamț

Mănăstiri: Mănăstirea Neamţ

De la același autor

Ultimele din categorie