Miron Barnovschi – un Voievod martir, ctitor de ziduri și de suflete

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Miron Barnovschi – un Voievod martir, ctitor de ziduri și de suflete

La Mănăstirea Dragomirna va fi comemorat luni, 19 iunie 2023, la ora 18:00, Miron Barnovschi, Voievodul martir, ctitorul fortăreței Dragomirnei și Domnul Țării Moldovei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, prin implicarea Sectoarelor Media și Comunicare și Catehizare tineret și educație pentru viață ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu sprijinul Primăriei Mitocu Dragomirnei și cu deosebita participare și implicare a Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni și a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, la Mănăstirea Dragomirna va fi comemorat luni, 19 iunie 2023, la ora 18:00, Miron Barnovschi, Voievodul martir, ctitorul fortăreței Dragomirnei și Domnul Țării Moldovei.

Mănăstirea Dragomirna este locul de comuniune al conducătorilor de popoare, al călugărilor cu viață sfântă și al oamenilor simpli, pelerini spre întâlnirea cu Dumnezeu. Obștea Dragomirnei are datoria de a evidenția viața și activitatea ctitorilor ei de ziduri și de suflete. Cu acest gând ne-am pornit să-l scoatem dintre filele prăfuite ale vechilor cronici și să-i dăm „viață” Domnului martir al Țării Moldovei, Miron Barnovschi, decapitat la Constantinopol la 19 iunie / 2 iulie 1633.

Un oștean de carieră, care a trecut prin toate dregătoriile militare ale vremii sale, poate fi cel mai bine evidențiat de cei care îi continuă misiunea – militarii de astăzi. Tineri în uniforme militare de epocă de la școlile militare din județ (Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni și Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc) vor merge în pas cadențat pe urmele lui Miron Barnovschi pe drumuri de cetate.

Comemorarea a 390 de ani de la martiriu se va desfășura în incinta Mănăstirii Dragomirna și va cuprinde o slujbă de pomenire și un ceremonial militar. Obștea mănăstirii și soborul de preoți vor întâmpina în sunetul buciumelor de odinioară pe ostașii de astăzi ai țării, însoțiți de comunitatea locală pe cai și cu trăsura, așa cum venea în vremurile străvechi și Miron Vodă.

În jurul monumentului din incinta mănăstirii se va oficia o slujbă de pomenire pentru Barnovschi Movilă și pentru tot neamul său, pentru care ceruse obștilor dragomirnene de demult rugă mare pentru mântuire într-un colțișor de Rai. Binecuvântarea pentru Parastas va fi precedată de intonarea Imnului Național de către Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș”.

Slujba de pomenire va fi oficiată de un sobor de preoți de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Invitat de onoare este Prof. univ. dr. Viorel Sava, Preot slujitor la Biserica Barnovschi din Iași. Răspunsurile la strană, Balada lui Miron Barnovschi, precum și cântările psaltice ce vor acompania audio procesiunea vor fi susținute de Corul „Crinii țarinii” al Mănăstirii Dragomirna. La „Veșnica Pomenire” buciumele îl vor plânge pe marele nostru voievod ctitor.

Primarul Comunei Mitocu Dragomirnei, Dl Radu Reziuc, va depune o coroană de flori în cinstea acestui conducător de neam. Ulterior, cetatea lui Miron Barnovschi va fi înconjurată pe interior și pe exterior, într-o procesiune cu Sfintele Moaște ale Sfântului Iacob Persul, la care Voievodul avea mare evlavie. Racla va fi purtată pe umeri de elevi militari îmbrăcați în uniforme de epocă. Sfintele Moaște se aflau în Paraclisul personal al lui Miron Vodă, de unde le-a dăruit Mănăstirii Dragomirna și țarului Mihail I Romanov.

Procesiunea ne va aminti de timpurile străvechi în care se dădeau lupte, iar strămoșii noștri încercau să-și pună la adăpost familiile și bunurile materiale. În interiorul de cetate se va auzi Balada lui Miron Barnovschi, iar în exterior pelerinii vor înconjura cetatea în sunetul clopotelor. La întoarcere, clopotele se vor opri pentru a se auzi comenzile militare. Răclița va fi pusă înapoi în baldachin și soborul de preoți îi va mulțumi Sfântului Iacob Persul pentru această binecuvântare.

Elevii militari se vor retrage în naosul Bisericii cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” pentru a rosti rugăciunea „Tatăl nostru”, pentru a recita Balada lui Miron Barnovschi și pentru a răspunde chestionarului „Ce știm despre Miron Barnovschi?”. Cele mai frumoase și complete răspunsuri vor fi apreciate și premiate. Momentul interactiv pe tema personalității Domnului Miron Barnovschi va fi organizat de către Dl Consilier Cristi Hurjui.

Momentul cel mai impresionant în ceasul amurgului va fi retragerea cu torțe pe drumurile de strajă ale cetății Dragomirnei. Elevii militari se vor îndrepta spre turnul-clopotniță, de unde vor prelua torțele.

 Flacăra va fi primită de către domnul primar, pe aleea de intrare în mănăstire, de la un purtător călare, după care va fi înmânată prin cuvintele „Primiți flacăra de veghe pentru apărarea cetății!” către comandantul dispozitivului, care va realiza aprinderea torțelor.

Comandantul dispozitivului va ordona apoi deplasarea pe drumul de veghe de pe zidurile cetății, care se va face în sunet de bucium. După deplasarea pe zidurile cetății, dispozitivul de elevi militari se va retrage, înconjurând biserica pe latura de nord, în fața turnului-clopotniță a intrării în mănăstire, continuându-și deplasarea către poarta de intrare în incinta mănăstirii, în sunetul trompetului din turnul-clopotniță, care va intona semnalul „Stingerea”.

Comemorarea lui Miron Barnovschi va fi o lecție de istorie în aer liber, din care cu toții vom ieși mai bogați sufletești, mai doritori de a ne aprecia strămoșii, pentru că ei sunt rădăcinile care dau viață, cultură și modele pentru generațiile viitoare.

 

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: