Mitropolia Basarabiei a împlinit 30 de ani de la reactivare
Mitropolia Basarabiei a împlinit treizeci de ani de la reactivare. Evenimentul a fost marcat miercuri, 14 septembrie, prin slujbe de Te Deum oficiate la sediile eparhiale și în diferite lăcașuri de cult.
Mitropolia Basarabiei marchează 3 decenii de activităţi spirituale, culturale, filantropice și sociale ale Bisericii din Basarabia, mărturisind şi sintetizând, întregii lumi ortodoxe, energia spirituală şi de credinţă a poporului basarabean, transmit reprezentanții Mitropoliei Basarabiei.
„Au fost ani grei, dar datorită faptelor elocvente care vorbesc cel mai bine despre rolul și activitatea sa, ecourile vocilor unanime de apreciere din ţară şi din străinătate despre binecuvântata Mitropolie a Basarabiei sunt doar pozitive”.
Adunarea Eparhială constituită la Chişinău în data de 14 septembrie 1992 a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care existase din 1925, fiind sancţionată prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925. A funcţionat apoi până în anul 1944 inclusiv.
Ulterior, în data de 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei şi printr-un Act Patriarhal şi Sinodal a recunoscut această Mitropolie ca autonomă şi de stil vechi, făcând parte integrantă din trupul Bisericii Ortodoxe Române şi având reşedinţa în Chişinău.
Autoritățile de stat însă au refuzat să recunoască Mitropolia Basarabiei, care timp de 10 ani şi-a desfăşurat activitatea „în condiţii de persecuţie metodică şi sistematică din partea autorităţilor guvernamentale”, precizează Prof. Gheorghe Badea citat pe site-ul oficial al mitropoliei.
După mai multe procese în Republica Moldova şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, abia în iulie 2002, Mitropolia Basarabiei era admisă în legalitate.
În sfârşit, Mitropolia Basarabiei, care, la 19 februarie 2002, ceruse pentru a unsprezecea oară Guvernului să fie recunoscută ca structură religioasă distinctă, subordonată canonic Patriarhiei Române, este recunoscută şi admisă în legalitate la 30 iulie 2002, ca urmare directă a Rezoluţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 24 aprilie 2002 „privind funcţionarea instituţiilor democratice în Republica Moldova”, notează Prof. Gheorghe Badea.
Cu toate restricțiile și resursele materiale sau financiare aproape inexistente, Mitropolia a reușit în cei treizeci de ani să-și îndeplinească misiunea pe mai multe planuri.
- restaurarea și construirea a zeci de biserici, mănăstiri, așezăminte și instituții sociale.
- organizarea sau participarea la evenimente și manifestări culturale, educaționale, sociale, la nivel național și internațional.
- publicarea a numeroase lucrări științifice, teologice și publicații periodice.
- organizarea de pelerinaje, procesiuni cu sfinte moaște, vizite pastorale, schimburi de experiență, pentru clericii și credincioșii din mitropolie.
- implementarea de programe naționale și internaționale de tabere pentru tineri, ș.a.
„Dorim să mulțumim tuturor credincioșilor, autorităților, instituțiilor care au avut încredere în noi, care ne-au fost aproape și ne-au ajutat sub diverse forme, care au luptat necontenit alături de noi pentru același ideal, care s-au rugat cu și pentru noi, care vor servi Biserica Ortodoxă și pe Hristos Domnul până la sfârșitul cel mai de pe urmă”, transmit reprezentanții Mitropoliei Basarabiei.
Mitropolia Basarabiei numără patru episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia de Bălți, (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă și Ismail), Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).
Sursa: basilica.ro