Acţiuni social-filantropice în Moldova

Biserica vine în sprijinul persoanelor cu o situaţie materială precară. În perioada premergătoare Postului Crăciunului, copiii primesc daruri şi vestesc prin colind Naşterea Domnului. Şi adulţii beneficiază de daruri şi de alimente necesare pentru masa de Crăciun.

Un grup de preoţi şi monahi de la Centrul Eparhial Roman, alături de Corul „Filomelos“ din Oneşti, a dus vestea Naşterii Pruncului Iisus celor 600 de deţinuţi din Penitenciarul Bacău. Acţiunea a avut loc duminică, 17 decembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi prin aportul comisarului-şef Sorin Dârţu, directorul Penitenciarului Bacău. Icoana cu o părticică din sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Ioan Maximovici a fost purtată spre închinare în fiecare celulă. „Mulţumim părintelui Daniel Maşala, preot de caritate în cadrul penitenciarului, Grupului psaltic «Filomelos» şi tuturor celor care prin gestul lor au făcut posibil ca în penitenciar să curgă lacrimi de bucurie“, a remarcat monahia Dionisia Schiopu, directoarea Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ Roman.

Parohia Holt, din Protopopiatul Bacău, a găzduit duminică, 17 decembrie 2017, o întâlnire între enoriaşi şi un grup de 16 deţinute de la Penitenciarul Bacău. Activitatea a făcut parte din cadrul programului social eparhial „În temniţă am fost şi aţi venit la Mine!“. La final, invitaţii au luat masa în aşezământul social al parohiei, au ascultat colinde, cântece patriotice şi populare interpretate de copii Ansamblului folcloric „Meleaguri letene“, condus de Oltiţa Todircă. Părintele paroh Iulian Adam a mulţumit tuturor pentru implicare, pentru dragoste şi pentru bucuria de a se întâlni astfel în preajma sfinelor sărbători ale Naşterii Domnului.

„Fii dar din Darul lui Dumnezeu“, la Buhuşi

În perioada Postului Naşterii Domnului, în Parohia Izvoarele, Protopopiatul Bacău, a avut loc o activitate de sprijinire a enoriaşilor aflaţi în condiţii mai dificile de trai. La iniţiativa părintelui paroh Ciprian Cloşcă, s-au distribuit peste 3.000 de kilograme de cartofi şi diferite produse, 150 de familii beneficiind de ajutorul oferit de parohie. Acţiunea se adaugă misiunii social-filantropice desfăşurate de Parohia Izvoarele, ce are în vedere ajutorarea nevoiaşilor, a elevilor şi studenţilor, prin oferirea de alimente, o masă caldă la prânz, ajutoare materiale şi financiare, medicamente s.a.

Copiii din satul Băcioi-Corbasca, judeţul Bacău, au primit duminică, 17 decembrie, daruri în cadrul proiectului eparhial „Fii dar din Darul lui Dumnezeu“.  Elevii Colegiului Naţional „Ferdinand I“ din Bacău, însoţiţi de părintele profesor de religie Bogdan Neacşu, au venit la Biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii“ din Băcioi, alături de Moş Crăciun, pentru a oferi cadourile copiilor. În decursul anului 2017, parohia din localitate a sprijinit material în jur de 400 de persoane, pentru a depăşi momentele mai grele din viaţa de zi cu zi.

Marţi, 19 decembrie 2017, la Catedrala „Sfântul Nicolae“ din Buhuşi, a avut loc programul social eparhial „Fii dar din Darul lui Dumnezeu!“. Iniţiativa aparţine Înaltpreasfinţitului Ioachim, care a dorit implicarea parohiilor şi enoriaşilor din mediul urban în acest tip de activitate socială. Prin grija părintelui protopop Vasile Cozma, protopop de Buhuşi, au fost implicate în acest program zece parohii, cinci din mediul urban şi cinci din mediul rural. Astfel, s-a adus în sufletele şi pe chipurile copiilor bucuria sărbătorii Naşterii Domnului, care îndeamnă la milostenie şi ajutorarea semenilor.

Daruri pentru copii săraci din Eparhia Huşilor

Copiii din satele Parohiei Ţifu, Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui, au primit luni, 18 decembrie 2017, daruri de Crăciun. Acestea au fost oferite prin grija Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, în urma parteneriatului încheiat între Episcopia Huşilor şi Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Nicolae“ din Londra, păstorită de părintele Eugen Darie. S-a vizat identificarea familiilor cu mulţi copii şi cu o situaţie materială dificilă, cărora li s-au oferit ajutoare sub forma darurilor de Crăciun. Ajutoarele au constat în haine, încălţăminte, jucării, dulciuri şi medicamente, fiind oferite în cadrul bisericii parohiale din satul Ţifu de către delegatul Preasfinţitului Episcop Ignatie, părintele Cosmin Gubernat, consilier eparhial, ce a fost însoţit de părintele Vasile Lăiu, protopop de Bârlad. Copiii, alături de preotul lor paroh, Cătălin Zaharia, au mulţumit tuturor celor care au contribuit la bucuria lor prin interpretarea mai multor colinde. În perioada imediat următoare, vor fi împărţite pachete cu hăinuţe şi obiecte de igienă personală pentru toţi nou-născuţii din aceste comunităţi. În ziua de marţi, 19 decembrie 2017, 70 de familii cu o situaţie materială dificilă din Parohia Zizinca, Protopopiatul Vaslui, au primit, prin intermediul Episcopiei Huşilor, daruri cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului. Acţiunea s-a realizat datorită parteneriatului încheiat de Preasfinţitul Părinte Ignatie cu Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Macarie cel Mare“ din Leeds - Marea Britanie, păstorită de părintele Ciprian Nedelcu. S-au acordat ajutoare constând în haine, încălţăminte, jucării şi dulciuri. „Bucuria şi nerăbdarea au putut fi citite pe chipurile copiilor care, în cor, au cântat colinde şi au promis că în prima zi de Crăciun cu toţii vor participa la Sfânta Liturghie şi Îi vor mulţumi lui Dumnezeu pentru darurile primite“, a relatat părintele consilier Cosmin Gubernat. Acţiunea caritabilă va fi finalizată la Zizinca în Ajunul Naşterii Domnului, când restul beneficiarilor vor primi darurile pregătite.

De la același autor

Ultimele din categorie