Emoţie şi bucurie la Botoşani şi Negreşti

Beneficiarii programului „Burse pentru copiii săraci din Moldova“ al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord s-au întâlnit, în zilele de 7 şi 8 august 2016, cu IPS Părinte Mitropolit Serafim. Proiectul se derulează din anul 2013 în judeţele Botoşani şi Vaslui. 

De trei ani, 400 de copii din judeţele Botoşani şi Vaslui primesc ajutor lunar din partea Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Acest sprijin se acordă prin implicarea Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, cu aportul românilor din eparhia păstorită de Înaltpreasfinţia Sa. Prima întâlnire a ierarhului cu beneficiarii proiectului a avut loc duminică, 7 august 2016, la Mănăstirea Popăuţi din Botoşani. IPS Serafim i-a îndemnat pe copii să se roage pentru părinţii lor, să fie buni la învăţătură, să fie ascultători şi să meargă la sfânta biserică. La rândul lor, şcolarii i-au arătat Părintelui Mitropolit câteva din creaţiile artistice realizate în ultimul an. La invitaţia arhimandritului Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi, cei 100 de copii au vizitat Biserica „Sfântul Nicolae“ - ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

Îndemn la păstrarea credinţei

În după-amiaza zilei de luni, 8 august 2016, IPS Serafim a ajuns la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din Negreşti, judeţul Vaslui. Aici ierarhul a fost aşteptat de copiii care primesc sprijin în fiecare lună din partea Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. După ce a fost întâmpinat în faţa locaşului de închinăciune, IPS Serafim s-a îndreptat spre biserică, unde a citit mai multe rugăciuni de dezlegare pentru elevii şi părinţii acestora. Ierarhul a explicat celor prezenţi cum se derulează programul de ajutorare în eparhia pe care o păstoreşte: „Românii noştri sunt sensibili când le cerem să ajute familiile cu mulţi copii. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să implementăm acest proiect până acum şi sperăm să-l desfăşurăm şi de acum înainte. Dorinţa noastră este ca cei care se bucură de acest ajutor să fie evlavioşi, credincioşi şi cu frică de Dumnezeu“. Părintele Adrian Chirvasă, protopop al Protopopiatului Vaslui, a mulţumit, în numele Preasfinţitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, pentru dragostea pe care IPS Părinte Mitropolit Serafim o arată faţă de copiii săraci din parohiile judeţului Vaslui. Profesoara Doiniţa Mihai, coordonatoarea programului la nivelul judeţului Vaslui, şi-a exprimat cu multă emoţie recunoştinţa faţă de ierarhul român din Germania. În acelaşi timp, dascălul a prezentat câteva cazuri sociale de copii cu o situaţie materială precară. Pentru a arăta preţuirea faţă de cei care îi sprijină lună de lună, copiii au dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim câteva lucrări realizate de aceştia. Pentru Lenuţa Cantea din satul Cioatele, judeţul Vaslui, ajutorul lunar din partea românilor din străinătate înseamnă foarte mult: „Ne descurcăm foarte greu în fiecare zi. Am patru copii, iar cel mai mic are probleme cu ochii. Mulţumim tuturor celor care de doi ani de zile ne oferă bonuri de masă pentru hrana copiilor“. În aceeaşi zi, IPS Părinte Serafim a vizitat câteva familii aflate într-o situaţie materială precară din judeţul Vaslui. Amintim că programul „Burse pentru copiii săraci din Moldova“, implementat de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, constă în oferirea unui ajutor lunar în valoare de 25 de euro pentru fiecare beneficiar, acordat din donaţiile credincioşilor români din Germania.

Citește alte articole despre: slujbă, IPS Serafim, program, copii, credincioși, Popauti, negrești

De la același autor

Ultimele din categorie