Piatră de temelie pentru două biserici din Moldova

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Piatră de temelie pentru două biserici din Moldova

    • Piatră de temelie pentru două biserici din Moldova
      Piatra de temelie pentru biserica Parohiei Loturi Enescu

      Piatra de temelie pentru biserica Parohiei Loturi Enescu

    • Piatră de temelie pentru două biserici din Moldova
      Credincioşii din Filia Şiştari a Parohiei Bucium vor avea un altar de închinăciune

      Credincioşii din Filia Şiştari a Parohiei Bucium vor avea un altar de închinăciune

În Parohia Loturi Enescu din Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani, s-a pus duminică, 30 aprilie 2017, piatra de temelie pentru Biserica „Înălţarea Domnului“. Tot duminică, s-a sfinţit locul pe care se va ridica o biserică în Filia Şiştari - Bucium, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ. 

Credincioşii Parohiei Loturi Enescu, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani, au participat duminică, 30 aprilie 2017, la slujba punerii pietrei de temelie pentru Biserica „Înălţarea Domnului“. Aceasta a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Eparhiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Locaşul de închinăciune care se va ridica este o necesitate, întrucât enoriaşii parohiei participă în prezent la sfintele slujbe într-o capelă de mici dimensiuni. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi pr. Stelian Ciurciun, protopop de Dorohoi. După cum ne-a relatat părintele Ciprian Şoptică, de la Parohia Satu Nou, în cuvântul de învăţătură adresat cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a arătat că „prin zidirea unei noi biserici, creştinii arată mai departe urmaşilor identitatea şi apartenenţa lor. De asemenea, ierarhul a subliniat că prin urcarea pe temelia noii biserici, creştinii din Loturi Enescu şi-au asumat responsabilitatea de ctitori. În continuare, au mai vorbit despre importanţa momentului sfinţirii părintele protopop Stelian Ciurciun, părintele Mihai Toma, protopop emerit, şi părintele Vasile Onea. Părintele paroh Ciprian Onea a mulţumit Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru sprijinul acordat în realizarea proiectului bisericii, dar şi tuturor ctitorilor care au ajutat la ridicarea temeliei locaşului de închinăciune. Un gând de recunoştinţă a fost îndreptat către preoţii şi credincioşii participanţi la slujba săvârşită.

Piatră de temelie pentru o nouă biserică în Protoieria Roman

Parohia Bucium din comuna Valea Ursului, judeţul Neamţ, Protopopiatul Roman, a fost în mare sărbătoare în Duminica Femeilor Mironosiţe. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, arhimandritul Pimen Costea, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie pentru un nou locaş de cult ortodox în Filia Şiştari a Parohiei Bucium. După cum ne-a relatat părintele Daniel Marari, inspector pentru catehizare în cadrul Centrului eparhial Roman, la eveniment au fost prezente câteva sute de persoane care au asistat la slujba punerii pietrei de temelie a noului locaş din Şiştari, pus sub ocrotirea Maicii Domnului. În cuvântul său, arhimandritul Pimen Costea i-a încurajat pe oameni şi i-a îndemnat să se implice în lucrările noii biserici: „Să vă învrednicească Dumnezeu să şi sfinţiţi această biserică. Când veţi trece prin altarul ei să vă închinaţi celui mai sfânt loc de pe pământ. Nu este uşor să se construiască o biserică. Deşi ne definim ca un popor creştin, ne-am pervertit valorile şi am lăsat la o parte tot ceea ce este bun şi sfinţitor şi ne-am angajat la lucruri care nu fac cinste nici oamenilor, mai cu seamă lui Dumnezeu. Doar Hristos ne ajută să mergem mai departe. O biserică poate fi asemănată şi cu dormitorul veşniciei. Plecăm din casa noastră şi ne odihnim de multe ori în sânul Bisericii. În acest pridvor al veşniciei să ne regăsim cu toţii! Să iubim Biserica lui Hristos, pentru că în ea ne naştem şi cu ea plecăm în veşnicie. Aici ne-am născut, aici ne-am cununat şi tot aici ne vom primi prohodul trecerii în veşnicie. Nimic nu e prea greu dacă ai un minim de voinţă şi un gram de hărnicie. Să dăruiţi fiecare câte o fărâmă din fiinţa dumneavoastră la edificarea locaşului de cult“. La final, preotul paroh Matei Ştefan a mulţumit părintelui Pimen Costea pentru că a oficiat slujba de sfinţire, autorităţilor locale, preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţă şi pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului.

Citește despre: