Mitropolitul Moldovei și Bucovinei la Liturghia Darurilor: „Creștinul nădăjduiește că primește de la Dumnezeu har, pace și binecuvântare”

Arhiepiscopia Iaşilor

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei la Liturghia Darurilor: „Creștinul nădăjduiește că primește de la Dumnezeu har, pace și binecuvântare”

Vineri după-amiază, 26 martie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Mitropolitană din Iași. Tot astăzi, ierarhul a hirotonit un diacon pe seama Mănăstirii Pângărați.

Credincioșii ieșeni, dar și pelerinii care au venit să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, s-au rugat în această după-amiază la Liturghia Darurilor, respectând măsurile de distanțare.

Inițial, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, atribuită Sfântului Ierarh Grigore cel Mare, Episcopul Romei, a fost o simplă rânduială săvârșită în cadrul Vecerniei, în care creștinii primeau Sfintele Taine după ce aceștia ajunau. Această slujbă este specifică Postului Mare și să oficiază sub semnul pocăinței, la lumina lumânărilor.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că rugăciunea Sfântului Efrem Sirul reprezintă un prilej pentru ca noi să primim ajutor de la Dumnezeu: „Perioada Postului Mare este binecuvântată de Dumnezeu prin slujbe speciale ale Bisericii, prin momente aparte, cu ajutorul cărora creștinul se apropie mai mult de Taina Împărăției Cerurilor. Avem Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, avem Canonul Sfântului Andrei Criteanul, avem cântările minunate ale Pavecerniței Mari și avem Rugăciunea cea specială a Sfântului Efrem Sirul, «Doamne și stăpânul vieții mele». […] În prima parte a rugăciunii Sfântului Efrem, creștinul se roagă lui Dumnezeu să îi tămăduiască rănile sufletești, cauzate de «duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert». În a doua parte, creștinul se roagă lui Dumnezeu să primească putere pentru a se apropia de Împărăția Cerurilor. Creștinul în cere lui Dumnezeu să primească «duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei». În al treilea rând, sintetizând cele spuse, creștinul se roagă lui Dumnezeu să primească putere să își vadă propriile sale păcate și să nu osândească pe cel de lângă el. Prin aceste trei etape, credinciosul nădăjduiește că primește de la Dumnezeu har, pace și binecuvântare, pentru ca să fie ceva mai pregătit pentru sărbătoarea cea mare a bucuriei, praznicul Învierii Domnului, Dumnezeului și Mântuitorului Iisus Hristos”.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Gabriel Ștefan Apetrei a primit Taina Hirotoniei în diacon pe seama Mănăstirii Pângărați.

Citește despre: