Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit Biserica din Bucureni – Dămuc
În Duminica a XI-a după Rusalii, 28 august 2022, credincioșii din Bucureni, comuna Dămuc, județul Neamț, l-au avut ca oaspete pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, a târnosit noua biserică parohială, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.
Întâmpinat de localnici îmbrăcați în straie tradiționale, cu flori în mâini, în sunet de clopot și de bucium, Părintele Mitropolit a sosit în această dimineață la Parohia Bucureni din comuna Dămuc pentru a oficia slujba de sfințire a bisericii închinate Maicii Domnului. Ca un fapt inedit, potrivit preotului paroh Cătălin Dan Radu, a fost pentru prima dată când un mitropolit a poposit în Bucureni și a oficiat Sfânta Liturghie. Mergând în procesiune, clericii au înconjurat sfântul locaș și au binecuvântat zidurile exterioare cu Sfântul și Marele Mir, iar apoi s-au îndreptat spre Sfântul Altar pentru a participa la rânduiala sfințirii Sfintei Mese. După pecetluirea și sfințirea Prestolului, ierarhul a binecuvântat pictura interioară, iar mulțimea prezentă a așteptat pentru a se închina, după tradiție, în Altarul bisericii.
În continuare, IPS Mitropolit Teofan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium amenajat în apropierea locașului de cult, nu înainte de a le citi celor prezenți Rugăciunea cea mare de dezlegare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Camena” al preoteselor din Protopopiatul Piatra Neamț, dirijat de prof. Elena Amariei.
În cuvântul său rostit către credincioși, Părintele Mitropolit a vorbit despre cât de importantă este iertarea în relație cu Dumnezeu și cu aproapele nostru:
Împăratul a hotărât într-o bună zi să facă socoteala cu slugile sale. Într-o bună zi, Dumnezeu face socoteala cu noi, că nu suntem veșnici, și ne prezentăm în fața Lui, așa cum suntem. Ne prezentăm cu traista faptelor bune, mai mult goală decât plină, pentru că ne-am ocupat prea mult de noi, n-am fost prea rugători, prea creștini. Ne prezentăm acolo și Dumnezeu ne cere socoteală. Putem totuși să ne prezentăm mai ușor cu un singur lucru: «Doamne, am iertat pe cei care mi-au greșit. Prea mult n-am postit, la biserică am mers și eu cât am putut, dar nu am purtat dușmănie pe nimeni». Dacă tu, în rugăciunea «Tatăl nostru» ai zis «precum și noi iertăm greșiților noștri», atunci și Dumnezeu ne va ierta nouă păcatele și ne încredințăm în acest cuvânt al Domnului. Dumnezeu, Cel care nu se dezminte niciodată, care își păstrează cuvântul, se va milostivi și de noi dacă avem această stăruință să nu fim certați cu oamenii, să-i iertăm pe cei care ne-au greșit, să îi rugăm să ne ierte și ei pe noi pentru greșelile noastre. Nădăjduim că aflându-ne în fața lui Dumnezeu, El se va milostivi cu noi, așa cum Dumnezeu este milostiv cu cel care, la rândul său, este milostiv față de aproapele său.
Ca o încununare a eforturilor realizate la ridicarea noii biserici, părintele paroh Cătălin Dan Radu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, primind din mâinile ierarhului semnele distinctive: bedernița, brâul roșu și crucea pectorală. Totodată, 18 persoane care au contribuit la construcția locașului de cult au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei distincții de vrednicie.
Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Bucureni a fost construită în stil ștefanian, între anii 2009-2011, iar între anii 2012-2021 a fost realizată pictura în tehnica tempera, de către pictorul Victor Șeremed.
Parohia Bucureni numără în prezent 135 de familii.