Mitropolitul Teofan, cetăţean de onoare al Iaşului (2008)

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Mitropolitul Teofan, cetăţean de onoare al Iaşului (2008)

Înalt Preasfinţul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a primit titlul de cetăţean de onoare al Iaşului, în cadrul Serii Valorilor, eveniment de gală al Sărbătorilor Iaşului. În discursul susţinut, IPS Mitropolit Teofan a spus că această distincţie îl onorează, deoarece face parte dintr-o obşte aleasă, dar îl şi obligă, deoarece a fost chemat să conducă această obşte. Primarul Gheorghe Nichita a oferit diplome şi medalii Mitropolitului Olteniei, IPS Irineu şi Mitropolitului Basarabiei, IPS Petru

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Teofan, a devenit cetăţean de onoare al Iaşului, distincţia fiindu-i îmnânată de către primarul Iaşului, Gheorghe Nichita în seara de marţi, 14 octombrie. Decernarea a avut loc în cadrul Serii Valorilor, eveniment din cadrul Sărbătorilor Iaşului, în care personalităţile care s-au remarcat în decursul anului au fost premiate de municipalitate. "La şase secole de la prima atestare documentară, de hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva, am onoarea să înmânez titlul de cetăţean de onoare al Iaşului, Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei", a spus primarul Iaşului. De asemenea, pe lângă distincţia de cetăţean de onoare, Înalt Preasinţia Sa a mai primit şi un album cu toţi cetăţenii de onoare ai Iaşului.

"Vă mulţumesc dumneavoastră şi colegilor Consiliului Local al municipiului nostru pentru cinstea pe care mi-aţi făcut-o. Este pentru mine, pe de o parte o onoare, şi în aelaşi timp o datorie. Onoare pentru că sunt primit într-o obşte aleasă. Aleasă, pentru că aici este o credinţă puternică, aleasă, din punct de vedere al culturii acestui oraş, aleasă, din punct de vedere al istoriei unui oraş puternic, cu un trecut de excepţie şi un prezent pe măsură. Este şi o datorie, pentru că am fost chemat să slujesc acest oraş. Datoria de a coordona activitatea misionară a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, datoria de a continua lucrarea iluştrilor mei predecesori în domeniul credinţei, al culturii, al educaţiei, al diaconiei. Şi cum afirma un arhiereu de peste veacuri, noi, slujitorii Bisericii nu suntem stăpânii credinţei voastre, ci slujitorii bucuriei voastre", a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Distincţii pentru persoanele care s-au remarcat în decursul anului

Primarul Gheorghe Nichita a oferit diplome şi medalii şi Mitropolitului Olteniei, IPS Irineu; Mitropolitului Basarabiei, IPS Petru; Episcopului Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, PS Petru Gherghel; preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad.

În cadrul aceleiaşi festivităţi, preşedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, a primit o diplomă şi medalia din argint "Iaşi 600", oferită de municipalitate cu prilejul aniversării a şase secole de la prima atestare documentară.

Academicienii Constantin Ciopraga, istoric al literaturii române, şi Alexandru Zub, istoric şi director al Institutului de Istorie "A.D.Xenopol" din Iaşi, au primit medalii şi diplome aniversare. Tot în cadrul "Serii Valorilor" au fost acordate "Premiile Pogor" unui număr de 15 personalităţi locale. La finalul decernării distincţiilor a fost proiectat filmul în care Iaşul este prezentat în diferite ipostaze - Iaşul istoric, Iaşul cultural, Iaşul spiritual -, peliculă ce face parte din proiectul multimedia de aniversare a celor şase secole de la prima atestare documentară a municipiului. (Silviu Dascălu)