Mitropolitul Visarion Puiu, pomenit la Bălţi

Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului)

Mitropolitul Visarion Puiu, pomenit la Bălţi

  • Slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Visarion Puiu
   Mitropolitul Visarion Puiu, pomenit la Bălţi

   Mitropolitul Visarion Puiu, pomenit la Bălţi

  • Slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Visarion Puiu
   Mitropolitul Visarion Puiu, pomenit la Bălţi

   Mitropolitul Visarion Puiu, pomenit la Bălţi

Joi, 10 august 2023, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat împreună cu un sobor de preoți, la Centrul Educațional „Anastasis” al Episcopiei de Bălți din municipiul Bălți, slujba de parastas pentru sufletul vrednicului de pomenire Mitropolit Visarion Puiu, primul episcop al Episcopiei Hotinului cu reşedinţa la Bălţi, la împlinirea a 59 de ani de la trecerea la cele veşnice a marelui ierarh român.

În cuvântul său, Episcopul Antonie a adus un omagiu vrednicului de pomenire ierarh, menționând că ierarhii care au păstorit la Bălți, Visarion Puiu, Tit Simedrea și Partenie Ciopron, sunt ocrotitorii Episcopiei de Bălți, de aceea proiectele Episcopiei de Bălți vor reuși, indiferent care vor fi piedicile.

PS Antonie a menționat că este prima slujbă la terenul achiziționat de Episcopia de Bălți pentru Ansamblul Episcopial Bălți, slujbă care va înlătura obstacolele apărute în calea acestei lucrări binecuvântate.  

PS Antonie a mulțumit preoților și credincioșilor care susțin Episcopia de Bălți, și a menționat că misiunea Episcopiei de Bălți este una a luminii și a adevărului pentru că este misiunea Bisericii canonce din acest spațiu.

Mitropolitul Visarion Puiu, (pe numele de mirean Victor Puiu) s-a născut la 27 februarie 1879, Paşcani, judeţul Suceava. A fost primul episcop al Episcopiei Hotinului cu reşedinţa la Bălţi (1923 - 1935). Înainte de a veni la Bălţi a fost episcop de Argeş (1921-1923). Între anii 1935-1940 a fost mitropolit al Bucovinei. În perioada 16 noiembrie 1942 - 14 decembrie 1943 a fost mitropolit al Transnistriei. În anul 1944 se refugiază în Occident. Între anii 1945-1958 este cârmuitorul Eparhiei românilor din străinătate, numită şi Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală. În 1946 este condamnat la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului din Bucureşti. Trece la cele veşnice la 10 august 1964. A scris şi a publicat aproximativ 40 de lucrări.

Mitropolitul Visarion Puiu este ctitorul Catedralei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi. Piatra de temelie a fost sfinţită în anul 1924. Cu mari osteneli şi cu sprijin financiar de la Guvernul României, Catedrala a fost sfinţită în anul 1935. Vrednicul de pomenire ierarh a dorit ca viitoarea catedrală să fie „cel dintâi semn real şi trainic care să vorbească viitorului de stăpânirea, de drepturile şi de unitatea poporului nostru românesc”. La sfinţirea pietrei de temelie în calitate de oaspeţi de onoare au fost: Alteţa Sa Regală, Principele Carol al II-lea, moştenitorul tronului, Patriarhul Damianos al Ierusalimului, Mitropolitul Primat Miron, Mitropolitul Moldovei Pimen, Arhiepiscopul Gurie, miniştri, generali şi alte personalităţi. În 1926 începe construcţia bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Bălţi şi a reşedinţei episcopale. Ambele au fost sfinţite în anul 1935. În total în oraşul Bălţi, episcopul Visarion a ridicat şase biserici. Episcopul Visarion ca ierarh a desfăşurat o bogată activitate misionară, pastorală, culturală şi administrativă.

Sursa: episcopia.md

Citește despre: