„Mitropolitul Visarion Puiu rămâne în memoria poporului român“

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

„Mitropolitul Visarion Puiu rămâne în memoria poporului român“

La Roman s-au încheiat ieri, 28 februarie 2016, manifestările culturale dedicate Mitropolitului Visarion Puiu. Evenimentele au început vineri, 26 februarie 2016, la Paşcani şi au continuat la Roman şi la Mănăstirea Neamţ.

Timp de trei zile, Mitropolitul Visarion Puiu a fost omagiat printr-o serie de evenimente, prilejuite de împlinirea a 137 de ani de la naşterea sa. Ieri, 28 februarie 2016, ierarhul a fost pomenit la Catedrala Arhiepiscopală din Roman şi în Parohia Trifeşti, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ. În cadrul simpozionului organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, s-au făcut evocări de către oaspeţii veniţi din ţară şi străinătate. Cu acest prilej, Asociaţia „Visarion Puiu“ a făcut un bilanţ al celor două decenii de când membrii acesteia au început să-l facă cunoscut pe vrednicul ierarh. „Ne-am luat angajamentul de reînnoire pentru că în toţi aceşti ani ni s-au adăugat foarte mulţi cercetători şi tineri pasionaţi de istorie. Ne bucurăm că trei preoţi au susţinut teze de doctorat ce cuprind anumite etape din viaţa Mitropolitului Visarion Puiu. În acelaşi timp, doi preoţi basarabeni au susţinut lucrări de masterat la universităţi din ţara noastră, având ca subiect perioada cât Visarion Puiu a fost Episcop al Hotinului. Ediţia din acest an s-a încheiat într-o atmosferă sărbătorească, în cadrul intim al rugăciunii şi Euharistiei. Printre participanţi s-au numărat profesori din Franţa, Italia, Polonia, Basarabia şi România (universităţile din Bucureşti, Iaşi, Suceava şi Constanţa). De asemenea, am avut printre participanţi un grup de prieteni de la Paşcani, de la Roman şi de la Mănăstirea Neamţ“, a amintit părintele Florin Ţuscanu, preşedintele Asociaţiei „Visarion Puiu“ din Roman.

Itinerariu pe urmele lui Visarion Puiu

Concluzia celor trei zile de manifestări este aceea că Mitropolitul Visarion Puiu rămâne în memoria poporului român ca un patriot, un luptător pentru adevăr şi dreptate. „Mitropolitul Visarion trebuie să-şi găsească rostul şi locul în panteonul marilor ierarhi ai Bisericii. A fost un părinte duhovnicesc care a arătat celor din ţară şi străinătate, ca un mare vizionar, dorinţa lui de înnoire a Bisericii şi a neamului din care provine“, a adăugat părintele Florin Ţuscanu, care şi-a manifestat recunoştinţa faţă de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan şi faţă de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, pentru că au susţinut cea de-a XX-a ediţie a simpozionului din acest an. Amintim că Zilele „Mitropolit Visarion Puiu“, ediţia a XX-a, au început vineri, 26 februarie 2016, la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani şi au continuat la Muzeul de Istorie din Roman. De asemenea, participanţii au mers pe urmele ierarhului omagiat la Schitul Vovidenia şi la Mănăstirea Neamţ din judeţul Neamţ.

Citește despre: