Moaştele Sfântului Nectarie în Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” Roma

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Moaştele Sfântului Nectarie în Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci” Roma

Sfântul Nectarie i-a bucurat şi mângâiat cu prezenţa sa pe credincioşii parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci” din Roma şi pe credincioşii veniţi din alte parohii, sâmbătă seara, la Taina Sfântului Maslu, slujită de un sobor de opt preoţi şi doi diaconi.

La finalul slujbei, părintele Matei, stareţul mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinţilor”, a vorbit despre credinţă, lămurind cuvântul Domnului Hristos care spune: „cele pe care le cereţi, rugându-vă, să credeţi că le-aţi şi primit şi le veţi avea”.

Cei aproximativ 800 de credincioşi au zăbovit în biserică până către miezul nopţii, închinându-se la sfintele moaşte, cântând Paraclisul Sfântului Nectarie şi primind binecuvântare prin ungerea cu untdelemnul sfinţit.

Duminica a doua din Post a fost prilej de bucurie peste bucurie, credincioşii prezenţi simţind că Sfântul Nectarie participă împreună cu credincioşii la Dumnezeiasca Liturghie, alături de Sfântul Grigorie Palama şi de întreaga Biserică.

În cuvântul de învăţătură, părintele stareţ i-a îndemnat şi i-a învăţat pe creştini să rostească rugăciunea lui Iisus folosindu-se de metanie, un obiect material necesar pentru o lucrare duhovnicească, unind rugăciunea cu respiraţia în felul următor: între respiraţii să rostească „Doamne”, trăgând aer în piept, odată cu aceasta, să spună: „Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu” şi, dând aerul afară, „miluieşte-mă pe mine, păcătosul” sau „miluieşte-mă pe mine, păcătoasa”.

Părintele a explicat că rugându-ne perseverent cu rugăciunea inimii ne vom întâlni în primul rând cu noi înşine, cu omul cel vechi, pe care nu-l cunoaştem, iar apoi ne întâlnim cu Dumnezeu, care ne miluieşte, pentru că aceasta cerem în rugăciune: „miluieşte-mă pe mine, păcătosul”.

În după-amiaza zilei de duminică, creştinii au avut ocazia să afle despre minunile Sfântului Nectarie petrecute în zilele noastre şi să se împărtăşească din câteva din cuvintele părintelui Teofil Părăian, în preajma căruia părintele Matei a ucenicit. (Sursa: episcopia-italiei.it)