Moaștele Sfintei Împărătese Elena, aduse pentru întâia oară în România

Arhiepiscopia Bucureştilor

Moaștele Sfintei Împărătese Elena, aduse pentru întâia oară în România

Pentru prima oară, moaștele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au fost aduse din orașul Veneția, Italia, în România, în ziua de miercuri, 30 aprilie 2025. Acest eveniment face parte din programul manifestărilor cultural-liturgice dedicate hramului Mănăstirii Pantocrator din județul Teleorman și a început la Catedrala Patriarhală din București, unde odorul sfânt a fost primit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În intervalul 30 aprilie – 8 mai 2025, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Împărătese Elena este adusă din biserica sa din Veneția pentru a fi așezată spre închinare credincioșilor și pelerinilor români, în incinta mănăstirii din județul Teleorman, care își prăznuiește hramul în Duminica Femeilor Mironosițe. În după-amiaza primei zile a pelerinajului, odorul sfânt a poposit pentru câteva ore pe Colina Bucuriei, acolo unde, încă din jurul prânzului, mulți credincioși din București s-au așezat la rând cu răbdare și evlavie, pentru a-i aduce cinstirea cuvenită mamei primului împărat roman creștin.

În timpul slujbei Vecerniei, racla ce adăpostește sfintele moaște a fost primită de Preafericitul Părinte Daniel la Catedrala Patriarhală, aflată sub ocrotirea Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena. În prezența Preasfințitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și a părinților consilieri din cadrul Administrației Patriarhale și al Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de numeroși clerici și credincioși, Preafericirea Sa a oficiat slujba de primire a sfintelor moaște. La finalul acesteia, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre moștenirea spirituală lăsată de Sfânta Împărăteasă Elena, precum și despre locurile în care moaștele ei au fost așezate de-a lungul timpului.

Odorul duhovnicesc a rămas în lăcașul de rugăciune vreme de câteva ore spre închinarea credincioșilor bucureșteni, al căror rând ajungea până la baza Colinei Bucuriei încă dinainte de sosirea acestuia.

În continuare, în Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală, Întâistătătorul Bisericii noastre i‑a oferit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru clerici preotului italian Gianmatteo Caputo. Totodată, arhimandritul Serafim Baciu, vicar eparhial al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, i‑a dăruit Patriarhului României una dintre cele trei icoane ale Sfintei Împărătese Elena zugrăvite special pentru a rămâne ca mărturie a sosirii sfintelor sale moaște în țara noastră. Celelalte două exemplare ale icoanei vor fi păstrate la Mănăstirea Pantocrator, respectiv la biserica sfintei din Veneția.

Odată cu lăsarea serii, racla va fi purtată la Mănăstirea Pantocrator și așezată spre închinare, unde va rămâne până în ziua de joi, 8 mai, în jurul orei 15:00, când va pleca spre Veneția. În fiecare zi a șederii sfântului odor, în biserica mănăstirii va fi oficiată Sfânta Liturghie, precum și alte sfinte slujbe și rânduieli. Duminică, 4 mai, la hramul așezământului monahal, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de un sobor de arhierei la Altarul de vară al mănăstirii.

Citește despre: