Moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan au fost aduse spre închinare în Germania și Austria

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan au fost aduse spre închinare în Germania și Austria

Cu ocazia sfințirii altarului Sălii Crucilor de la Așezământul Bisericesc Român din München, racla cu moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan a fost adusă în perioada 10-19 septembrie spre închinare în orașele München, Nürnberg și Viena, de o delegație de monahi de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, condusă de părintele arhimandrit Nectarie Clinci.

Festivitățile ocazionate de sfințirea altarului cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Proroc Moise” al Sălii Crucilor de la demisolul bisericii Așezământului din Aubing au început sâmbătă seara, 10 septembrie, cu întâmpinarea de către Preasfințitul Părinte Episcop Sofian Brașoveanul a delegației de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, care a adus spre închinare racla cu Sfintele Moaște ale Sfinților Cuvioși Putneni Sila, Paisie și Natan. Momentul solemn a continuat cu săvârșirea slujbei Vecerniei unită cu Litia. A doua zi, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, în timp ce racla cu Sfintele Moaște a fost așezată la închinare în biserica mare (neterminată), a avut loc slujba de sfințire a altarului de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim Joantă, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și cu Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, înconjurați de un numeros sobor de clerici, din care au făcut parte părintele stareț Nectarie Clinci și Părintele Matei Bilauca, starețul Mănăstirii de la Șinca Nouă, județul Brașov. Numeroșii credincioși prezenți la sfințire au participat apoi la Sfânta Liturghie arhierească și s-au închinat atât la altarul nou sfințit, cât și la prețioasele odoare aduse de la mănăstirea bucovineană.

Cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Serafim și a IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, delegația de monahi s-a deplasat luni, 12 septembrie, la Centrul Mitropolitan din Nürnberg, aducând și aici spre închinare Moaștele Sfinților Cuvioși Putneni, care au fost venerate de credincioșii români din orașul francon timp de două zile. Miercuri, de praznicul Înălțării Sfintei Cruci (14 septembrie), la Sfânta Liturghie arhierească, Mitropolitul Serafim a invitat pe părintele stareț Nectarie să le vorbească despre acești sfinți, canonizați în 2017, credincioșilor prezenți la slujbă.

În seara aceleiași zile de sărbătoare, racla cu Sfintele Moaște a fost adusă de părinții monahi la Viena, fiind întâmpinată în Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de părintele paroh Emanuel Nuțu și alți slujitori ai altarelor din capitala Austriei și din împrejurimi, care au oficiat cu acest prilej Sfântul Maslu, în prezența unui mare număr de credincioși. La încheierea slujbei, Părintele Arhimandrit Nectarie a rostit un cuvânt de învățătură aducând înaintea celor prezenți chipurile pline de lumina ale Sfinților putneni, model de viața trăită in rugăciune, smerenie și răbdare.

Joi, delegația bucovineană a fost primită de IPS Părinte Arsenios, Mitropolitul grec al Austriei la centrul său eparhial, iar vineri, monahii putneni au vizitat Domul Sfântului Ștefan, apoi la mănăstirea catolică „Sfânta Cruce” fiind primiți de părintele stareț Maximilian Heim, care le-a adus spre închinare o părticică din Crucea răstignirii Domnului.

Vineri seara, părinții au adus Sfintele Moaște spre închinare în biserica „Sfântul Antonie cel Mare”, la invitația părintelui paroh, Pr. Dr. Ioan Moga, săvârșindu-se și aici Taina Sf. Maslu. A doua zi (sâmbătă 17 septembrie), a fost rândul celei mai vechi parohii românești din Austria, „Sfântul Apostol Andrei”, să primească prețioasele odoare. Părintele paroh Prof. Dr. Nicolae Dura, Vicar pentru Austria, împreună cu credincioșii, i-a întâmpinat pe părinții putneni și au săvârșit împreună slujba specială la începerea anului nou şcolar. La acest moment festiv au fost prezenți elevi, părinţi, bunici şi profesori de religie, iar părintele stareţ Nectarie a rostit un cuvânt încurajând elevii să-şi păstreze sfânta credinţă ortodoxă şi limba părintească.

Călătoria cu moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan s-a încheiat duminică, 18 septembrie, cu Sfânta Liturghie săvârșită în sobor la Biserica „Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena, părintele Emanuel Nuțu mulțumind în numele tuturor românilor din Viena pentru darul duhovnicesc primit în aceste zile.

Sursa: mitropolia-ro.de

Citește despre: