Moment istoric la Passau și dar duhovnicesc pentru Parohia Ortodoxă Română „Buna Vestire” din München

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Moment istoric la Passau și dar duhovnicesc pentru Parohia Ortodoxă Română „Buna Vestire” din München

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Parohia „Buna Vestire” din München a primit în dar un veșmânt al Sfintei Parascheva. În ziua de 14 octombrie, veșmântul a fost pus spre închinare la Passau, unde IPS Părinte Mitropolit Serafim a săvârșit Sfânta Liturghie și a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică.

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie în localitatea Passau-Vilshofen. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a evidențiat evlavia poporului român, dar și a altor națiuni ortodoxe, pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. 

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost aşezată piatra de temelie pentru o nouă biserică românească în această localitate. La acest moment istoric au participat numeroși credincioși, dar și reprezentanți ai statului român și ai celui german. În cadrul cuvântului rostit cu acest prilej, Mitropolitul Serafim a subliniat importanța dobândirii sau construirii locașurilor de cult proprii, în care se pot săvârși slujbele noastre după toate rânduielile tipiconale. El a menționat și faptul că numai 25 de parohii din cele aproape 200 existente pe teritoriul Germaniei dețin biserică proprie.

La sfârșitul slujbei a fost pus spre închinare și veșmântul Sfintei Parascheva, destinat Parohiei „Buna Vestire” din München. Acesta a fost preluat apoi de pr. Alexandru Nan și dus la München, spre bucuria credincioșilor, care doresc în acest fel să se „întâlnească” cu Sfânta, cea care-i ocrotește nu numai pe credincioșii Moldovei, ci pe toți românii și ortodocșii care o cinstesc. Veșmântul va fi apoi așezat spre închinare permanentă în biserica parohială, într-o raclă de lemn, care este în curs de confecționare.

Citește despre: