Naşterea Domnului vestită prin colind

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Naşterea Domnului vestită prin colind

Credincioşii din toată Moldova au parte în această perioadă de numeroase concerte de colinde organizate de Biserică şi nu numai. La Suceava, a avut loc un concert extraordinar de colinde, iar în comuna Şuletea, judeţul Vaslui, s-a desfăşurat Festivalul „Colinda Brăiţenilor“.

Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ a organizat luni, 11 decembrie 2017, cea de-a IX-a ediţie a Concertului Extraordinar de Colinde. În faţa publicului, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava, au susţinut repertorii: Corala preoţească „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi“, Corala bărbătească „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ a Seminarului Teologic Liceal Ortodox Suceava, Grupul vocal tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni“ al Liceului „Ion Nistor“-Vicovu de Sus, Grupul vocal tradiţional „Vlăstarele Luminii“ al Şcolii Gimnaziale „Dumitru Păcurariu“ - Şcheia, corul de copii al Parohiei Vorona Veche din Botoşani, corurile de copii şi mixt al Parohiei „Sfântul Andrei“ din Suceava, corul de copii al grupului de cateheză al Bisericii „Sfântul Dumitru“ din Suceava şi corul clasei a X-a C a Colegiului Naţional „Petru Rareş“ din Suceava. „Recitalul la chitară susţinut de tinerii Adrian Petraş şi Ana Popescu i-a încântat pe ascultători şi a trezit sentimente şi emoţii adânci. Colindătorii au fost îmbrăcaţi în frumosul nostru port tradiţional românesc, de la cei mai mici până la cei mai trecuţi prin viaţă. Straiele populare, unele vechi de 100 de ani, au strălucit în lumina caldă a reflectoarelor, înfrumuseţând vestitorii Naşterii Domnului“, a relatat pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, preşedinte al Asociaţiei culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava.

Preasfinţitul Părinte Ignatie, la festivalul de colinde de la Şuletea

În după-amiaza zilei de duminică, 10 decembrie 2017, în localitatea Şuletea, judeţul Vaslui, a avut loc cea de a V-a ediţie a Festivalului „Colinda Brăiţenilor“. Evenimentul a fost organizat de Primăria Şuletea, alături de Parohia Şuletea şi de Asociaţia culturală „Virgil Caraivan“- Şuletea, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. Pe scena Căminului Cultural din Şuletea au urcat corul Parohiei Şuletea, dirijat de preotul paroh Aurel Zlat, Grupul „TeraPsi“, format din pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni, dirijaţi de asistentul social Sergiu Stratulat, corul de copii de la Şcoala Armăşeni - Băceşti, Grupul „Bucuria Copiilor“ din Floreni, dirijaţi de preotul Dan Mereuţă, Grupul „Anastasia“ din Parohia Giurcani, dirijaţi de preotul Paul Opaiţ, şi corala Catedralei Episcopale din Huşi, dirijaţi de preotul Marian Simion. Ultimul grup de colindători a fost format din studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. La final, Preasfinţitul Părinte Ignatie a vorbit despre bucuria colindelor, ce ar trebui să se cânte după tradiţie până de Bobotează.

Lansare de proiect la Bacău

Parohia „Sfântul Andrei Criteanul“ din Bacău a organizat luni, 11 decembrie 2017, un concert de colinde susţinut de către corala preoţilor „Episcop Melchisedec“ a Protopopiatului Bacău. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost lansat proiectul parohial „Ca toţi să fie Una!“, care va participa la concursul naţional cultural-artistic sub egida „Unirea: libertate şi unitate“, organizat în Patriarhia Română. „Prin implementarea în parohie a acestui proiect cultural-catehetic urmărim să implicăm pe tinerii enoriaşi. Dorim să îi ajutăm ca prin acţiunile pe care le vor desfăşura să conştientizeze cât de mult contează sprijinul lor pentru cei aflaţi în suferinţă şi în lipsuri materiale“, a menţionat preotul paroh Gabriel Ichim-Radu.

Citește despre: