Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoarea orașului de la poalele Pietricicăi: mii de oameni, împreună cu sfinții prin Piatra Neamț

24 Iunie 2022 08:13 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Trei ierarhi, zeci de preoți și mii de credincioși au participat în joi seară, în ajun de Sânziene, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc și Înaintemergător Ioan de la Piatra Neamț. A devenit deja o frumoasă tradiție ca în fiecare an, pe 23 iunie, nemțenii să meargă împreună cu chiriarhul lor în procesiune cu moaștele Sfinților Ioan Botezătorul și Gheorghe Pelerinul, ocrotitorii orașului, și să aducă prinos de mulțumire patronilor spirituali.

Evenimentele religioase dedicate cinstirii Sfântului Ioan Botezătorul au început ieri cu săvârșirea Vecerniei pe un podium special amenajat pe platoul Curţii Domneşti. La slujba de seară au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

A devenit o binecuvântată tradiție la Piatra Neamț, ca în ajun de Sânziene, mii de credincioși să se adune în centrul orașului și să participe la manifestările religioase dedicate zilelor orașului de la poalele Pietricicăi. Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă pentru Piatra Neamț un prilej de bucurie duhovnicească, deoarece sfântul proroc este considerat ocrotitorul oraşului.

De asemenea, maicile de la Mănăstirea Văratec au adus spre închinare moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, considerat cel de-al doilea patron al municipiului.

După săvârșirea Vecerniei unite cu Litia, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a ținut un cuvânt de învățătură în care vorbit despre smerenia Sfântului Ioan Botezătorul:

Să luăm aminte la această atitudine pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul, la smerenie. Și-a declinat atât de corect identitatea, n-a profitat de ignoranța celor care erau dispuși să creadă că el este Hristos. Ar fi putut să accepte acest lucru cu maximă ușurință.  Nu a profitat de ei, ci s-a smerit pe sine și a vorbit despre Hristos așa cum este El, iar Sfântul Ioan s-a raportat în relație față de Hristos unde îi este locul, chiar dacă cei care erau de față puteau să creadă mai mult despre Sfântul Ioan. Mai este un cuvânt atât de frumos, tot de el rostit, spunând că «Eu trebuie să mă micșorez și Hristos să crească». Este extraordinar! Câți dintre noi avem puterea aceasta să spunem în relație cu semenul? Toți vrem să fim adulați, gratulați, apreciați. Cine are curaj să spună «tu să crești și eu să mă fac mic»? Să ne asumăm acest cuvânt al Sfântului Ioan: dacă nu vom uita că smerenia este arta de a fi la locul nostru și de a fi la locul tău, atunci vom reuși să-l urmăm pe cel pe care noi îl sărbătorim astăzi.

După slujba de seară, mulțimea prezentă pe esplanada Curții Domnești, cu făclii și sânziene în mâini, a plecat în procesiune pe următorul traseu: Biserica „Sf. Ioan Domnesc”– strada Ștefan cel Mare – Palatul Copiilor – strada Mihail Sadoveanu – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Precista I – Școala Numărul 4 – bulevardul Decebal – Casa de Cultură – Consiliul Județean Neamț – Biserica „Sf. Ioan Domnesc”.

La sfârșit, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un scurt cuvânt de binecuvântare, exprimându-și în același timp nădejdea că evenimentul anual de la Piatra Neamț, împreună cu cel de la Suceava de pe 24 iunie și cu cel de la Iași din 14 octombrie, să rămână o frumoasă tradiție în inima Bisericii din Moldova:

Veniți și vedeți cât de bun și cât de dulce este Domnul! Câtă hrană sufletească ne dăruiește, câtă odihnă și liniște a inimii se așază peste noi. Procesiunea este un act de binecuvântare peste oraș și peste lume, că avem imensă nevoie de mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu care să se așeze asupra vieții noastre, asupra vieții orașului, asupra vieții țării, asupra lumii în general.

Astăzi, de ziua hramului, Preasfințitul Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud va oficia Sfânta Liturghie la Piatra Neamț. Mii de oameni sunt așteptați să participe la sărbătoarea orașului.

Vă invităm să vizionați și: (Video) Orașul Piatra Neamț, în straie de sărbătoare: moaștele Sfinților Ioan Botezătorul și Gheorghe Pelerinul, în procesiune prin municipiu

De la același autor

Ultimele din categorie