Noaptea în care au ars podoabele de Crăciun
Luni seară, cei peste 100 de copii adăpostiţi de părintele Tănase, în aşezământul de la Valea Screzii, au luat cina, şi-au băut compotul de pere, şi-au spus rugăciunea de seară, care să îi apere de relele de peste noapte. În clubul de joacă de deasupra bucătăriei au rămas la uscat decoraţiuni din gips făcute de mâini mici de copii, pe care voiau să le vândă duminică, la Bucureşti.
Patru ore mai târziu aveau să se trezească speriaţi. Clădirea în care se aflau bucătăria, sala de mese şi clubul de joacă era în flăcări. Cu decoraţiuni de Crăciun, cu jucării, cu cărţi, cu farfurii cu tot. Era 4 dimineaţa.
"Toţi copiii afară!", a fost strigătul care s-a auzit în vale. Erau vocile înspăimântate ale femeilor care au grijă, în ture, de copii şi cărora aceştia le spun "mama" sau "doamnă".
În câteva minute, cele două case de lângă clădirea în flăcări s-au golit. Copiii au fost duşi la loc sigur, într-o casă departe de incediu.
Alexandra, o fetiţă tunsă scurt, ca un băiat, a luat-o în braţe pe o alta, de doar un an şi zece luni. Iar gestul copilei de 11 ani avea să se multiplice, la o altă scară.
Pompierii au venit după o oră. "Parcă arunci benzină, nu apă"
180 de persoane locuiesc în tabăra de la Valea Screzii, aflată în administrarea preotului ortodox Nicolae Tănase. Majoritatea "locatarilor" sunt copii fără părinţi, copii daţi în plasament sau copii care locuiesc cu mamele lor aflate în dificultate. Mai nou, la Valea Screzii au început să fie găzduiţi şi bătrâni cărora nu le-a mai rămas nimic. Părintele Tănase mai are grijă de circa 200 de persoane în tabăra de la Valea Plopului, aflată într-o localitate învecinată.
"Am auzit că sunt copii şi mi-a sărit inima. Nici nu ştiu când am intrat în pantaloni şi din pantaloni în bocanci. Şi m-am dus acolo", povesteşte pentru gândul Florin Ceapă, un muncitor care dormea într-o rulotă din tabăra Valea Screzii. Spre norocul tuturor, înăuntru nu erau copii. Însă erau butelii. Împreună cu mai mulţi, a încercat să spargă una dintre uşi. Nu au putut, aşa că bărbatul a spart un geam şi s-a tăiat la mână. Era geamul de la cămară. Un lanţ uman s-a format cu repeziciune. "Prima dată am scos toate produsele inflamabile, inclusiv detergenţii", spune pentru gândul Ionuţ Mavrichi, ginerele preotului Tănase. El este unul dintre adulţii care la 4 dimineaţa dădeau din mână în mână bax-uri cu apă, scutece pentru copii, cutii cu alimente, sucuri, haine, jucării şi covoare. (Continuarea, pe gândul.info)