Noua biserică a Parohiei Secu – Izvorul Alb, sfințită de IPS Teofan
Biserica Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Secu – Izvorul Alb, județul Neamț, a primit duminica aceasta veșmântul cel luminos al sfințirii. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Credincioșii din Secu, precum și din cei din zona Bicaz, au participat în această dimineață la slujba de sfințire a bisericii închinate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Potrivit rânduielii, zidurile și Sfânta Masă au fost binecuvântate prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir.
În continuare, cei prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei pe un podium amenajat în curtea sfântului locaș.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre Biserică:
Biserica este ogorul lui Dumnezeu în care omul este împreună lucrător cu Dumnezeu. Și ogorul pe care îl sădește Dumnezeu și la care lucrează și omul este inima noastră. Inima noastră, ogor al lui Dumnezeu. Și Dumnezeu sădește în inima noastră, prin botez, prin sfintele taine, cuvântul Său. Și de multe ori rodește, precum și în viața multora dintre dumneavoastră. Ca să răsară ceva frumos din inima noastră, avem nevoie să fim membrii ai Bisericii lui Hristos, trupul tainic al Domnului, și cel puțin odată pe săptămână să ne întâlnim, noi aparținătorii unei parohii, într-o biserică precum aceasta, pentru că ogorul, dacă îl lași foarte multă vreme fără apă și fără ai înlătura buruienile, știți bine ce se alege din acel ogor. Biserica este locul în care noi venim, duminica și sărbătoarea, cu ogorul inimii uneori uscat din lipsa apei rugăciunii și a faptelor bune, alteori, năpădit de buruieni: grijile care ne doboară.
Trei preoți au primit distincția „Crucea Sfântului Ierah Dosoftei”
Pentru munca depusă la ridicarea sfântului locaș, părintele paroh Aurel Florea a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. Aceeași distincție au primit-o și părintele Cristian Tablan, fost paroh, și părintele Gheorghiță Caia de la Parohia Secu Tașca. Celor care s-au implicat în lucrările de zidire a bisericii, ierarhul le-a acordat distincții de vrednicie.
Scurt istoric
În anul 2011, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, preotul paroh Cristian Tablan, împreună cu preoții cercului misionar nr. 4 din orașul Bicaz, a săvârșit slujba de sfințire a locului pentru zidirea unei noi biserici, deoarece biserica veche din lemn a fost mistuită în întregime de incendiul din anul 2010.
În perioada 2011-2012 a fost turnată temelia bisericii, iar Primăria orașului Bicaz a donat cărămida necesară ridicării sfântului locaș.
Începând cu anul 2013, prin purtarea de grijă a preotului paroh Aurel Florea, s-au continuat și s-au finalizat lucrările de zidire a bisericii care a fost construită în stil ștefanian, fiind acoperită cu tablă lisă de bună calitate.
Catapeteasma, lucrată în lemn de tei, a fost împodobită cu icoane pictate în atelierul Mănăstirii Miclăușeni. De asemenea, sfântul locaș a fost înzestrat cu strane din lemn de stejar, precum și cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe.