Numărul îngerilor și rolul lor
Scaunele se află cel mai aproape de Dumnezeu, în vreme ce îngerii sunt cei mai apropiați de lume. Îngerii sunt ființe a căror viață este pătrunsă de iubire către Dumnezeu și către oameni. Iubirea față de Dumnezeu se manifestă prin laude, fidelitate și slujire, mijlocire, povățuire și ajutor, după cum putem constata într-o serie de anghelofanii, adică de apariții de îngeri din Scriptură.
Numărul îngerilor este foarte mare. Mântuitorul vorbește de „legiuni de îngeri” (Mt. 26, 53). Fiind duhuri, ei nu procreează, nici nu mor. Noi îi cinstim nu pentru firea lor, ci pentru că prin efort moral s-au statornicit în bine – idealul omului. Îi cinstim de asemenea pentru modul în care se poartă cu noi. Îngerii sunt egali între ei. În ce privește însă slujirea lor, sfântul Dionisie Pseudo-Areopagitul împarte îngerii, pe baza textelor Sfintei Scripturi, în trei cete de câte trei:
- Scaunele, Heruvimii și Serafimii
- Domniile, Stăpâniile, Puterile
- Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii.
Scaunele se află cel mai aproape de Dumnezeu, în vreme ce îngerii sunt cei mai apropiați de lume. Îngerii sunt ființe a căror viață este pătrunsă de iubire către Dumnezeu și către oameni. Iubirea față de Dumnezeu se manifestă prin laude, fidelitate și slujire, mijlocire, povățuire și ajutor, după cum putem constata într-o serie de anghelofanii, adică de apariții de îngeri din Scriptură. Potrivit tradiției, omului i se atribuie la botez un înger care-i va fi protector toată viața. Acesta nu știrbește libertatea de acțiune a omului și nici nu poartă responsabilitatea faptelor acestuia.
(Vasile Răducă preotul-paroh al bisericii Kretzulescu, Ghidul Creștinului ortodox de azi, Editura Humanitas, p. 74)
Maica Domnului – smerenia care a încăput dumnezeirea
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro