O biserică din 1849 a fost resfințită astăzi de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Arhiepiscopia Iaşilor

O biserică din 1849 a fost resfințită astăzi de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

În cea de-a doua Duminică după Paști, numită și Duminica Tomii, 1 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a resfințit biserica Parohiei „Duminica Tuturor Sfinților” din localitatea ieșeană Țibănești, veche de peste 170 de ani. Tot astăzi, ierarhul a binecuvântat noua casă socială și biblioteca comunității parohiale. Având în vedere lucrarea deosebită săvârșită la parohie, părintele Neculai Dumitriu a fost hirotesit iconom stavrofor, primind din mâna chiriarhului semnele rangului bisericesc.

Zi de sărbătoare pentru credincioșii din comuna ieșeană Țibănești: sfântul locaș, vechi de 173 de ani, a fost resfințit în această dimineață de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După ce a fost întâmpinat de preoți, de oficialitățile locale, precum și de localnici, ierarhul a târnosit Biserica „Duminica Tuturor Sfinților”, binecuvântând zidurile cu Sfântul și Marele Mir, și pecetluind Sfânta Masă din Sfântul Altar.

În continuare, cei prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al parohiei. În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Teofan a afirmat că în fiecare biserică se află prezent Domnul Hristos:

Sfânta Evanghelie de astăzi și cuvântul care s-a rostit înainte, din Faptele Sfinților Apostoli, prin cuvintele rostite în aceste două pagini primim răspunsul la întrebarea «Ce este Biserica?». În Faptele Apostolilor ni se înfățișează prezența Apostolilor în Pridvorul lui Solomon, o anticameră a Templului din Ierusalim. Biserica pe care am sfințit-o astăzi, și toate bisericile noastre, sunt prelungiri ale Templului lui Solomon, sfințit de Dumnezeu prin rugăciunea împăratului Solomon, a arhiereilor și a preoților din jurul lui, rugăciune pe care am rostit-o la sfințirea bisericii, rugându-L pe Dumnezeu să umple casa Lui de slava Sa așa cum a umplut de slavă și de putere Templul din Ierusalim. Tot în Fapte vedem că după învierea Domnului Hristos, ucenicii Domnului se aflau în Templul din Ierusalim, fiind cu toții în același cuget și ascultând cuvintele vieții. Biserica aceasta este prelungirea Templului din Ierusalim, templu în care a intrat Domnul Hristos cu ucenicii. Și în Biserică aflăm cuvintele vieții, pentru că spune Sfântul Apostol Pavel în prima Epistolă către Corinteni că «noi, în Biserică, ne naștem prin Evanghelie în Iisus Hristos». În bisericile noastre ne naștem prin Evanghelie în Iisus Hristos, prin Sfintele Taine, și de aceea, ne preocupă frumusețea casei Domnului. În Evanghelia care s-a citit astăzi, ni se înfățișează prezența ucenicilor Domnului Hristos într-o casă din Ierusalim, acolo unde a avut loc Cina cea de Taină și avea să fie Pogorârea Duhului Sfânt. Biserica dumneavoastră este prelungirea acelui loc, unde Hristos Domnul s-a arătat ucenicilor.

Pentru meritele deosebite avute în slujba Bisericii, precum și pentru cei 37 de ani de păstorire, părintelui Neculai Dumitriu i s-a conferit rangul de iconom stavrofor, primind din partea mitropolitului bedernița, brâul roșu și crucea pectorală. Totodată, ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș au primit ca răsplată distincții de vrednicie.

La final, IPS Teofan a binecuvântat noua casă socială și biblioteca parohială, amenajată pentru credincioșii din localitate.

Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” a fost zidită începând cu anul 1835 și târnosită în anul 1849, fiind ctitoria marelui postelnic Ioan Carp, membrul unei vechi familii de boieri moldoveni. Ostenitori la bunul mers al lucrărilor de reabilitare au fost preotul paroh Dumitriu Neculai, cântărețul bisericesc Terinte Jenică, membrii Consiliului și Comitetului parohial, Primăria și Consiliul Local al comunei Țibănești, precum și toți enoriașii parohiei.

În această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vizitat parohiile Palanca, Vadu Vejei, Bojila, și Mădârjac.

Vă recomandăm să accesați și:

Citește despre: