O biserică din Iași s-a înfrățit cu o parohie din Dubăsarii Vechi - Republica Moldova
În data de 28 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului potrivit calendarului iulian neîndreptat a adus o mare bucurie duhovnicească enoriașilor Parohiei „Sfântul Arhanghel Mihail” din Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni: a fost semnat Protocolul de înfrățire cu Parohia „Toma Cozma” din Iași, un moment istoric care a unit spiritual două comunități românești de pe ambele maluri ale Prutului.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, și a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului, sub protia părintelui Florin Călugăru, protopop de Iași I. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de psalți din Iași, care au înălțat sufletele credincioșilor prin cântările duhovnicești pline de har.
Părintele prof. dr. Vasile Nechita a ținut o predică înălțătoare despre importanța sărbătorii Adormirii Maicii Domnului și despre ocrotirea neîncetată a Maicii Domnului asupra poporului român de pretutindeni. Cuvintele sale au atins inimile celor prezenți, subliniind legătura puternică dintre credința ortodoxă și identitatea românească.
După Sfânta Liturghie, părintele protopop Florin Călugăru a dat citire Protocolului de înfrățire, care a fost semnat sub aplauzele enoriașilor de către cei doi protoierei. Acest moment a marcat începutul unei frumoase colaborări între cele două parohii, care vor lucra împreună pentru a sprijini credința și valorile ortodoxe românești.
Părintele paroh Teodor Pelin, protopop de Criuleni și Dubăsari, gazda acestui eveniment, a vorbit despre obiectivele și oportunitățile pe care le aduce această înfrățire, mulțumind călduros tuturor celor prezenți la festivitate.
Părintele Constantin Olariu, secretar eparhial al Mitropoliei Basarabiei, a transmis felicitări din partea administrației mitropolitane, subliniind importanța acestui moment pentru întărirea legăturilor spirituale dintre frații români de pe cele două maluri ale Prutului.
Din partea oficialităților locale, primarul localității Dubăsarii Vechi, Aurel Chetrușca, a subliniat importanța colaborării dintre comunitățile religioase și autoritățile locale, iar vicepreședintele raionului Criuleni, Roman Onică, a subliniat sprijinul autorităților raionale pentru astfel de inițiative de mare valoare istorică și duhovnicească.
În semn de prețuire și binecuvântare, toți credincioșii prezenți la sărbătoare au primit daruri oferite de preoții din Arhiepiscopia Iașilor: iconițe și cărți de rugăciune, iar cei mai mici au fost încântați cu dulciuri. La finalul ceremoniei, la invitația părintelui Ioan Solonaru, delegația oaspeților a vizitat Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Cimișeni, întărind astfel legăturile frățești dintre parohiile celor două protopopiate românești.
Pentru a trăi bucuria acestei mari sărbători, vă invităm să urmăriți emisiunea „În Slujba Binelui” realizată de echipa postului de televiziune TVR Moldova, care surprinde cele mai importante momente ale acestei zile deosebite pentru comunitatea din Dubăsarii Vechi.
sursa: mitropoliabasarabiei.md