O carte de aducere aminte

Prezentare de carte

O carte de aducere aminte

Este republicarea volumului cu același nume publicat în 1946, la Editura Episcopiei Ortodoxe Române, în colecția „Veniți de luați lumină” (43 pg.). Este mărturia Dr. Eugen Nicoară asupra circumstanțelor uciderii protopopului Aurel Munteanu de la Huedin la 10  septembrie 1940 de către oameni adepți ai ideologiei hortyste.

Am recitit o carte document. Sub îngrijirea lui Mircea-Gheorghe Abrudan și a Părintelui Dan Ionuț Lupuțan a fost republicată lucrarea Dr. Eugen Nicoară, „Mucenicul Aurel” (Editura Renașterea, Cluj Napoca, 2021, 90 pg.) Este republicarea volumului cu același nume publicat în 1946, la Editura Episcopiei Ortodoxe Române, în colecția „Veniți de luați lumină” (43 pg.). Este mărturia Dr. Eugen Nicoară asupra circumstanțelor uciderii protopopului Aurel Munteanu de la Huedin la 10  septembrie 1940 de către oameni adepți ai ideologiei hortyste. Nicoară a făcut parte din delegația Episcopiei Ortodoxe de la Cluj care, la 16 noiembrie 1940, s-a deplasat la Huedin – la cererea expresă  a văduvei Lucreția, preoteasa – cu aprobarea autorităților maghiare pentru a-l  (re)înhuma pe martir în cimitirul orașului.

Merită amintiți că Nicoară, medic, a fost șoferul delegației Episcopiei din care făceau parte preoții Laurențiu Curea și mai cunoscutul Florea Mureșanu. Ajunși la Huedin, constată cu durere condițiile martirizării, o echipă medico-legală de specialiști germani și italieni analizând trupul și condițiile uciderii Martirului Aurel Munteanu. Izolată de autoritățile maghiare prezente în cimitir, echipa românească este însoțită de românii aflați în haine de doliu, o mulțime tăcută ce-și mărturisea durerea, dar și susținerea pentru cel ucis. S-a ales locul de reînhumare. Pe o colină de unde se putea vedea Catedrala ridicată de vrednicul preot și comunitatea sa. Alungați de Jandarmii unguri, oamenii se retrag, iar delegația Episcopiei ortodoxe reașază în mormânt trupul umilit, zdrobit, ucis al minunatului om. Nu s-a permis rostirea unui cuvânt și de aceea Dr. Eugen Nicoară simte nevoia de a scrie această carte. Parte a unui posibil și necesar Sinaxar al Părintelui Aurel.

Editorii ne ajută să înțelegem autorul. Pe Eugen Virgil Nicoară – fiul preotului ortodox român Grigorie Nicoară, la vremea nașterii pruncului preot în satul Pietriș, lângă Deda. Bunicul său, preotul Ioan Petra, era și el preot în Ibănești, pe valea Mureșului, Valea Plângerii și Învierii românești în Ardeal. Poate de aici nevoia de a fi prezentat Eugen Nicoară (1893-1985), un medic credincios, filantrop și literat (pp. 7-26). Textul lucrării sale, strigăt de dreptate – Mucenicul Aurel (pp. 27-82) este completat și cu o serie de fotografii (pp. 84-89). După lucrarea lui Mircea-Gheorghe Abrudan dedicată lui Aurel Munteanu, sfântul Huedinului și al României deopotrivă, lucrarea aceasta mică, neînsemnată poate pentru specialiștii în demitizare istorică ori istorie comparată îmi pare fi un dangăt care vestește deschiderea Sinaxarului Bisericii! Pentru canonizarea unui Sfânt Mărturisitor ardelean.

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: