O carte despre virtutea neprihănirii, cutezătoare scrisoare de încurajare

Prezentare de carte

O carte despre virtutea neprihănirii, cutezătoare scrisoare de încurajare

Poate că pare ciudat cât de aproape era de noi pragul înțelegerii căderii clipei de acum. Doar atunci când putem să opunem mizeriei curăția de duh a vieții, când reușim să ajutăm copiii să privească până dincolo de linia eshatonului pământeștii alergări, alegând mărturia curăției și echilibrului vieții, putem să facem înțeles cuvântul cerut de Domnul Hristos, atunci când ne spune: Fiți Sfinți, precum și Tatăl Meu Sfânt este...

În asfințit de august, în marginea livezii lecturii s-au așezat multe cărți. Îngăduiți încă o picătură de carte, liniștită, cuminte, odihnitoare: Nikolaos P. Vasiliadis, Despre neprihănire, putere- frumusețe (Editura Egumența, 2018, 119 pg.). În traducerea din limba greacă a lui Ilie Stănuș, volumul arată modul în care cultura păcatului – desigur împachetat în legiuiri și proiecte de integrare în neant – afectează echilibrul culturii sufletului și cultura ca atare. Opune imoralizării culturii Neprihănirea.

Uitata armă de lumină a tinereții din alte vremi. Autorul – ne-o dovedește Introducerea (pp. 9-14) – pornește și el, asemeni Protoiereului Alexei Uminski, cel a cărui carte, Adolescentul în familie și în Biserică (...) numai ce am prezentat-o, de la dialogul cu tinerii, cu interogativii săi contemporani aflați pe Cale. Este ordinea firească a construirii unui Răspuns, atunci când el nu se vrea doar o „îndeplinire de normă”, fie ea și editorială.

Vasiliadis propune o dezbatere firească și luminoasă provocând la rândul său interogări ale vârstei adulte: Obiect al cinstei, nu al rușinii (pp. 15-20), Măreția neprihănirii (pp. 21-30); Unde duce disprețuirea neprihănirii? (pp. 31-42), Neprihănirea este forță creatoare (pp. 43-52), Cum vă veți putea păzi neprihănirea? (pp.53-94), Mai poate fi astăzi cu putință o viață neprihănită? (pp. 95-106), Mă reîntorc în împărăția crinilor! (pp. 107-112) și textul „interogație” Ești persoana care își dorește copii? (pp. 113-118).

O sumă de emoții de lectură însoțesc parcurgerea unui text sensibil, fragil și desigur „demodat” pentru gălăgioșii sexualității acide. Poate că pare ciudat cât de aproape era de noi pragul înțelegerii căderii clipei de acum. Doar atunci când putem să opunem mizeriei curăția de duh a vieții, când reușim să ajutăm copiii să privească până dincolo de linia eshatonului pământeștii alergări, alegând mărturia curăției și echilibrului vieții, putem să facem înțeles cuvântul cerut de Domnul Hristos, atunci când ne spune: Fiți Sfinți, precum și Tatăl Meu Sfânt este...

Sursa: Tribuna.ro

Citește despre: