O carte a grijii față de oameni, mai ales de prunci
Ce mi-a reținut atenția este modul în care autoarea, un distins medic și o mamă extrem de dedicată, caută să ne dezvăluie cum înțelege reacțiile părinților, construirea zonei de siguranță spiritual și mentală în zona protejării copilului. Explicațiile simple, curățite de orgolii profesionale mi-au adus aminte de medicul pediatru din cartierul copilăriei mele – încă mai știu cum o cheamă – și de mulții medici pediatrii care fac din munca lor exercițiu de înger păzitor.
Când acum două săptămâni am mers să văd finalizarea proiectului de modernizare propus Pediatriei din Arad de către asociația Voluntari în Cetate am descoperit și oamenii din spatele efortului, dar și pe cai care așteptau, de ani buni, ca lucrurile să se miște. Dincolo de saloane curate și noi, de dușuri pentru mame ori copii ori locurile de joacă aflate efectiv la mâna copiilor m-a impresionat colectivul de medici și asistente. Sunt un respectuos sprijinitor al pediatriei și pentru că am crescut copii, dar și pentru că le văd sufletul dese ori copilăros al unor oameni dispuși la eforturi inimaginabile. De aici cred că avem datoria de a vindeca sistemul de sănătate.
Dinspre cuiburile de siguranță ale pruncilor bolnavi. Nevorbitorii în cuvinte, dar grabnic comunicatorii din priviri și gesturi de iubire. Am primit un dar de carte de la autoare: Dr. Simona Dumitra, Pediatrie în pandemie. Ghid pentru părinți studenți și medici (Vasile Goldiș University Press, Arad, 2020, 189 pg. și Ed.II-a, 2021, revăzută și readăugită, 200 pg.). Dedicată părinților, studenților și rezidenților în medicina pediatrică, lucrarea este un suport în abordarea integrativă a bolii copiilor și o trecere dinspre tratatele de specialitate la scurte cursuri de lămuriri și des-înfricoșare a unor părinți dezorientați. Nu e o chestiune de provocare la autodidacticism, ci la înțelegerea principalelor preocupări ale părinților. Într-o perioadă de criză, dură și rănind comunicarea, o astfel de abordare devine obligatorie. Întrebările din 28 de ani de muncă în pediatrie adresate de părinți și, de ce nu, de tinerii săi colegi – studenții și rezidenți – sunt sintetizate în răspunsuri atente, dublate de bibliografie constructivă și riguros aleasă.
Ce mi-a reținut atenția este modul în care autoarea, un distins medic și o mamă extrem de dedicată, caută să ne dezvăluie cum înțelege reacțiile părinților, construirea zonei de siguranță spiritual și mentală în zona protejării copilului. Explicațiile simple, curățite de orgolii profesionale mi-au adus aminte de medicul pediatru din cartierul copilăriei mele – încă mai știu cum o cheamă – și de mulții medici pediatrii care fac din munca lor exercițiu de înger păzitor. Doamna Dr. Simona Dumitra, inimos interlocutor durerii copiilor și părinților, se vădește un bun pedagog. Întors de la Arad mi-am promis să pot citi în tihnă scurtul „catehism” pediatric. Îl recomand lecturii și sper să vă prindă bine. La vreme de criză, cărți de știință luminate de duhul iubirii sunt tratatele de care avem nevoie. Un tratament de simpatie și curaj!
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro