O nouă conferință semestrială preoţească în Arhiepiscopia Iașilor

Arhiepiscopia Iaşilor

O nouă conferință semestrială preoţească în Arhiepiscopia Iașilor

În Arhiepiscopia Iașilor au continuat astăzi conferinţele pastoral-misionare preoțești, de această dată reunindu-se clericii din protopopiatele Dorohoi şi Darabani.

Întâlnirea preoţilor din Dorohoi şi Darabani a debutat în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” cu oficierea Sfintei Liturghii de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Din sobor au făcut parte arhim. Nicodim Petre,  consilier în cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, părinţii protopopi Stelian Ciurciun şi Constantin Pânzariu, precum şi tineri preoţi slujitori din cadrul celor două protopopiate. Slujba arhierească a început cu citirea rugăciunii de dezlegare.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Vasile Lucian Goldan a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfinţii Împărați Constantin și Elena” – Călarași II, Protopopiatul Iași 1.

La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit un scurt cuvânt de învățătură, în care a amintit de cei doi sfinți pomeniți astăzi în calendarul Bisericii Ortodoxe: Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș și Sfântul Ierarh Ambrozie, Episcopul Mediolanului: „Doi dintre marii sfinți ai Bisericii sunt prăznuiți în această zi: Sfânta Filofteia, chip al milosteniei și al dragostei de Hristos-Domnul, și Sfântul Ierarh Ambrozie, chip al omului învățat, al celui care se adâncește în dumnezeieștile Scripturi și propovăduiește cuvântul adevărului poporului celui dreptcredincios. Să binecuvinteze Dumnezeu tot ceea ce facem, nădăjduim frumos și bine și adevărat în viață, și să urmăm calea Sfinților Filofteia și Ambrozie - calea milosteniei și calea adevărului de credință - cele două aripi care-l ajută pe om să zboare prin văzduhul acestei lumi spre Împărăția Cerurilor”.

După partea liturgică a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor conferinţei, în sala Teatrului Dorohoi, la început fiind vizionat un film despre viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. În continuare, IPS Părinte Teofan a făcut o prezentare pe larg a modului de derulare şi a concluziilor Sfântului şi Marelui Sinod, ce a avut loc în această vară în Creta.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a primit în audienţă pe preoţii care au solicitat acest lucru.

Citește despre: