O nouă platformă online de Religie, disponibilă pentru comunitățile din diaspora

Educaţie

O nouă platformă online de Religie, disponibilă pentru comunitățile din diaspora

    • O nouă platformă online de Religie, disponibilă pentru comunitățile din diaspora
      O nouă platformă online de Religie, disponibilă pentru comunitățile din diaspora

      O nouă platformă online de Religie, disponibilă pentru comunitățile din diaspora

Echipa Proiectului eTwinning - Limbă, cultură și spiritualitate românească vă invită astăzi, începând cu ora 18.00, la lansarea secțiunii „Românii de pretutindeni” din cadrul Platformei digitale red-religie.ro. Evenimentul va fi transmis live pe rețelele de socializare ale Episcopiei Ortodoxe Române din Italia.

Elaborarea acestor resurse digitale s-a realizat în cadrul proiectului eTwinning „Limbă, cultură și spiritualitate românească”. Resursele reprezintă o alternativă educațională, sugestii de realizare a actului didactic. Au fost realizate în diverse aplicații, motivante pentru elevi și au fost inserate în Platforma red-religie.ro. Acestea acoperă într-o măsură apreciabilă necesarul de mijloace didactice pentru desfășurarea optimă a procesului de predare - învățare tradițională și la distanță, pentru preoții și cateheții care predau educația religioasă și pentru profesorii care predau limba și cultura românească în diaspora.

Cum a apărut platforma red-religie?

În primăvara anului 2020 s-a născut ideea realizării unei platforme educaționale deschise, care să ofere profesorilor și elevilor resurse digitale în domeniul educației religioase, instrumente de calitate pentru proiectarea și desfășurarea lecțiilor în mediul online. Resortul de pornire al acestei platforme l-a constituit Concursul cu participare internațională Alături de Hristos în Europa secolului XXI, inițiat de Colegiul Național Pedagogic „Gh. Lazăr” Cluj-Napoca încă din 2016. Peste 300 de profesori din întreaga țară s-au mobilizat în realizarea unor resurse digitale care să acopere toată aria programei școlare, începând de la Clasa Pregătitoare, până la Clasa a XII-a, atât pentru actul de predare, cât și pentru cel de evaluare.

Platforma îi are ca referenți științifici pe următorii profesori: 

  • pr. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie din Cluj-Napoca
  • pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie din Alba-Iulia
  • prof. dr. Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației din Cluj-Napoca
  • lect. univ. Ramona Buzgar, USAMV Cluj-Napoca

Partenerii educaționali ai proiectului platformei red-religie.ro sunt: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Trinitas TV, Academia de Inovare și Schimbare prin Educație, Portalul ortodox Doxologia.ro, Editura Doxologia, Editura Edu, Editura Piticlick, Editura Akademos Art, Editura Corint, Editura Paralela 45, Editura Didactică și Pedagogică, Editura Litera, platformele digitale educaționale educatieonline.md, impreunapentrueducatie.com și edu.ro.

Parteneri media: Radio Renașterea, Trinitas TV, Doxologia.ro și Departamentul media al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Lansarea secțiunii „Românii de pretutindeni”​ din cadrul platformei red-religie.ro va avea loc în data de 15 ianuarie 2020, începând cu ora 18.00, pe pagina de Facebook și YouTube a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Citește despre: