O revistă studențească, exercițiu de comunicare culturală
Inspirați, vii, artiști și serioși. Minunații oameni tineri care vin să vindece de urât lumea. Să avem încredere în ei. Mulțumim pentru Revistă!
Am primit să citesc, cu liniște și bucurie, Revista de Antropologie Culturală, Sibiu, nr. 4/ 2021 (Editura Universității „Lucian Blaga”, Sibiu, 47 pg.). Revista este realizată de studenții anului II de la specializările Conservare și Restaurare/ Studiul Patrimoniului/ Managementul Bunurilor Culturale/ Istorie din cadrul Departamentului de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă al Facultății de Științe Socio-Umane, a Universității noastre, „Lucian Blaga” din Sibiu. Muncă susținută din 2018. Care trece aproape neobservată, ca și cum am fi sufocați de reviste studențești, și cred că picătura de carte trebuia să cuprindă și ea un semnal cu mult mai devreme.
Redactorul-șef al revistei este Lect. Dr. Maria Șpan așezată într-un colectiv editorial constituit ca o echipă de jurnal adevărat: Director de ediție: Traian Zănove-Opre, Director adjunct de ediție: Liviana Nicolau; Redactor șef de ediție: Laura-Cassandra Vălean; Grafică Alexandra-Teodora Stoleru (care a construit și imaginea copertă); Galeria foto și serviciu foto: Cătălin Rambulea; Corectori: Ana Maria Cenica, Isabella Anamaria Moldovan, Andreea- Paula Corca, Paula Popov, Ionuț Cătălin Drăghici; Relații publice: Marioara Muntiu, Olga Andranovici. Am ținut să amintesc întreg Comitetul de Redacție pentru a reține numele celor care, în timp, sperăm să continue să lucreze, să ofere cercetări și să propună comunității proiecte culturale.
Am să redau și cuprinsul Revistei de Antropologie Culturală din aceleași motive, dar și pentru ale mulțumi colegilor-studenți pentru efortul și curajul lor: Editorial - semnat Laura Cassandra Vălean (p. 4); Meșteșuguri și meșteșugari: Olga Andranovici: Cum se construiau casele de lut (pp.5- 7); Ana-Maria Cernica: Meseria de sobar, în trecut și acum (pp. 8-9); Andreea-Paula Corca: Cheptarul. Marcă identitară a costumului popular bărbătesc, din comuna Poiana Mărului (Județul Brașov) (pp. 10-13); Ștefania-Alina Corcodel: Țestul din localitatea Băilești, județul Dolj (pp. 14-15); Marioara Muntiu: Căciula de călușer din Rășinari - de la meșteșug, la tradiție (pp. 16- 17); Cătălin Rambulea: Povestea unui iconar - autoportret în cuvinte (pp. 18- 21); Laura-Cassandra Vălean: Fusul de arnici și tehnica pădurenească de legare a lemnului în cositor (pp. 22-24); Tradiții: Olga Andranovici: Vânzarea – ritual de reparație (p. 25); Maria Tudor: Hlambura armânească (p. 26); Superstiții: Paula Popov: Superstiții în Secția de Terapie Intensivă și Anesteziologie (pp. 27-28); Alexandra Teodora Stoleru: Leacuri băbești din satul Costești, județul Vaslui (pp.29-30); Stil de viață: Isabella Anamaria Moldovan: Jocul și joaca. Studiu de caz: jocurile din spatele blocului 19, între anii 2004-2014 (pp. 31- 32); Robert Zaharescu: Interviu cu un artist (p.33); Hodină: Cătălin Ionuț Drăghici: Bisericuța lui Horea, din Albac (pp. 35-37); Să descoperim personalități din domeniu: Andreea-Paula Corca: Ernest și Horia Bernea- Cercetări etnografice și Școală de Pictură la Poiana Mărului, județul Brașov (pp. 38-41).
Textele sunt completate cu o galerie foto cu lucrările studenților anului II Conservare și Restaurare (Laura Cassandra Vălean, Ana-Maria Cernica, Alexandra-Teodora Stoleru și Traian-Zănove Oprea, pp. 43- 46). În loc de concluzii... o serie de amănunte ale bucătăriei interne ale RAC, consemnate de Maria Șpan, cadrul didactic ce-i ține în priză. Și zâmbetul, peste timp și netimp, al lui Vasile Avram care își vede visul unei astfel de reviste cu ochii... noii generații. Inspirați, vii, artiști și serioși. Minunații oameni tineri care vin să vindece de urât lumea. Să avem încredere în ei. Mulțumim pentru Revistă!
Sursa: tribuna.ro
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro