O sută de ofițeri chinezi, toți împotriva unei Cruci smerite

Ortodoxia în lume

O sută de ofițeri chinezi, toți împotriva unei Cruci smerite

    • Foto: Crina Zamfirescu

      Foto: Crina Zamfirescu

Crucile de pe bisericile ortodoxe au fost declarate „structuri ilegale”. În doar o lună au fost înlăturate peste 300 de cruci, majoritatea din oraşul Wenzhou, supranumit „Ierusalimul Chinei” – acolo unde creştinii au format o fortăreaţă umană, pentru a păzi bisericile ortodoxe.

Oficial republică comunistă laică, China este cunoscută drept ţara în care budismul şi shintoismul sunt la ele acasă. În urma relaţiilor comerciale şi diplomatice cu Rusia, creştinismul ortodox a prins rădăcini, în secolul al XXI-lea existând aproximativ o sută de biserici ortodoxe, în care se închină 10.000 de credincioşi.

Situaţia paşnică a fost tulburată de către o hotărâre a Partidului Comunist Chinez. Prevederea este legată de eliminarea simbolurilor creştine din spaţiul public. În acest sens, crucile de pe bisericile ortodoxe au fost declarate „structuri ilegale”. În doar o lună au fost înlăturate peste 300 de cruci, majoritatea din oraşul Wenzhou, supranumit „Ierusalimul Chinei” – acolo unde creştinii au format o fortăreaţă umană, pentru a păzi bisericile ortodoxe.

La început de martie 2016, în orașul Zhejiang a sosit o hotărâre pentru biserica creștină – Crucea să fie înlăturată de pe turnul bisericii. Comunitatea s-a împotrivit, consecința fiind tăierea racordurilor de apă și energie electrică. Dacă nici așa Crucea nu a fost înlăturată, pe 4 martie 2016, o sută de ofițeri de poliție au înconjurat biserica, înlăturând Sfânta Cruce în văzul creștinilor înlăcrimați.

Citește despre: