„O taină într-o mână de copil”

Arhiepiscopia Sibiului

„O taină într-o mână de copil”

„O taină într-o mână de copil” este titlul proiectului pe care Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din orașul Lodi, Episcopia Italiei, și Parohia „Sfânta Paraschiva” din localitatea Slimnic, judeţul Sibiu, l-au inițiat în acest an, în cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica, familia românilor de pretutindeni”.

Copiii din grupele de cateheză din cadrul proiectului înscris în concursul iniţiat de Patriarhia Română au avut întâlniri online pe platforma Zoom. Obiectivele activității au fost realizarea unei înfrățiri între cele două comunități ortodoxe prin grupurile de copii implicați și familiile acestora,  promovarea modelului de cruce Crucea potir de Slimnic și în diaspora, precum și sensibilizarea copiilor pentru a deveni „dăruitori de bucurii”.

Prin aceasta am ținut să se păstreze o legătură vie cu tradiția meșteșugului legat de sculptura și pictura pe lemn și mai ales valoarea culturală a muncii împletite cu rugăciunea și muzica. Un alt scop a fost acela de promovare a valorilor culturale românești în teritoriul italian. S-au organizat concerte ale copiilor și a corului „Suflet românesc” din Lodi cu scop caritabil.

Câteva duminici la rând au fost inițiate în cele două parohii din România și Italia o campanie intitulată „Cumpără o cruce și ajută la Crucea aproapelui tău!”. Crucile pe care copiii, supravegheați de preoții parohi George Cosmin Piţ şi Nicolae Cazacu, și de cateheții Simona Cazacu şi Vera Piț, precum și de unii părinți, au fost prezentate într-o expoziție în biserici, după Sfânta Liturghie.

Scopul proiectului catehetic „O taina intr-o mână de copil” este să educe copiii în sensul ajutorării semenilor aflați în suferință, să nască o bună colaborare cu grupuri similare aflate la distanță, dar și să proiecteze viitoare colaborări și întâlniri în spațiul fizic, nu doar online, al parohiilor, ca schimb de experiență și construirea unor punți de prietenie între Slimnic și Lodi.

Activitățile proiectului conform unui calendar bine detaliat în prealabil au fost programate în fiecare zi de vineri, câteva săptămâni la rând, pe platforma Zoom, întâlniri care au născut interes pentru arta picturii, prietenii cu copii de aceeași vârsta, curiozitate față de realități de viața diverse, bucuria de a sta împreună, mici și mari. Totodată, copiii și-au unit vocile în muzică, piesele fiind dedicate părinților, iubirii de țară dar și Crucii aducătoare de Lumina. S-a urmărit și catehizarea prin scurte prezentări ale Evangheliei duminicale, folosindu-se planșe.

Comunitățile parohiale implicate în acest proiect au susținut efortul copiilor și al familiilor acestora prin donații la colecte, prin aprecieri,  precum și prin cumpărarea crucilor-potir lucrate de copii. Pe lângă sumele de bani colectate cu scop filantropic și bucuria dăruirii care a animat acest proiect, se poate adăuga un element esențial care va fi „motorul” viitoarelor colaborări, anume bucuria întâlnirii lor, „puntea prieteniei” realizată virtual între copiii celor două parohii. Acest proiect a adus în fața noastră o soluție pentru a găsi în artă fărâma de liniște pe care o caută, cea care face ca sufletul să se odihnească. Astăzi este nevoie de această odihnă activă, mai mult ca orice, iar Biserica, prin Hristos, prin Cruce, într-o atmosferă de împrietenire prin  muzică,  artă, tradiții și meșteșuguri, poate fi izvor de liniște pentru cei ce și-o doresc.

Mulțumim copiilor care au avut dorința să se implice în acest proiect, familiilor acestora, domnilor tâmplari Cristian, Mihai, Ion  și Dumitru care ne-au furnizat la timp crucile tăiate, colaboratorilor de cateheză care au asigurat sprijinul și ordinea printre copiii participanți, echipei tehnice care s-a ocupat de montarea echipamentelor (Teodora și Magdalena) și persoanelor care au îndulcit fiecare întâlnire cu bucate alese. Nu în ultimul rând mulțumim preoților parohi George și Nicolae și doamnelor preotese Vera și Simona care au avut inițiativa și au menținut „voioșia” întovărășită cu munca pentru reușita acestui proiect.

Citește despre: