O viziune asupra misiunii Bisericii primare, icoana misionară a Sfântului Apostol Pavel
Pentru cei preocupați de subiect, o lectură importantă. Pentru cei care se bucură de lectura unei cărți teologice, o minunată aducere aminte a frumuseții exegezei misionare asupra unui eveniment istoric de neuitat.
Colegul și jurnalistul Ștefan Mărculeț, doctor în misiologie și cunoscut cronicar al vieții bisericești contemporane din Mitropolia Ardealului, publică o frumoasă lucrare privind activitatea Apostolului neamurilor: „Apostolul unui zeu necunoscut. Pavel în Atena” (Editura Armanis, Sibiu, 2021, 205 pg.). Încadrată în colecția „Culturi. Credințe. Dialog”, lucrarea ne provoacă la o interpretare interculturală a momentului Atena în activitatea Sfântului Pavel. Demersul este argumentat astfel de către autor: „Ingeniozitatea misionară de care a dat dovadă Apostolul Pavel în Atena a fascinat teologia creștină de la începuturi și până în prezent. Părinții Bisericii, scriitorii bisericești, comentatorii textelor biblice, misiologii și teologii, în general. Au dat ca model de contextualizare a mesajului creștin întregul episod din Fapte 17.15-34. Vom vedea pe parcursul lucrării cum au comentat acest text biblic marii scriitori creștini și exegeții consacrați. De ce este important acest episod în istoria Atenei pentru zilele în care trăim? Într-o Europă multietnică, multiculturală și plurireligioasă, acest moment al vizitei și misiunii Apostolului Pavel în Atena primului secol după Hristos reprezintă o paradigmă biblică pentru dialogul între culturi și religii” (Introducere, pp. 11-12).
De altfel „cheia” interpretării textului de către autorul nostru aceasta și este. Cheia dialogului intercultural, moral, religios și etic deopotrivă, dar și fundamentat pe rațiuni legate de cultura migrației. O migrație care ca și acum schimbă configurațiile etnicului și fundamentele interacțiunii culturale. Veți parcurge cu plăcere – grație unui discurs fluid, coerent și dinamic – capitolele lucrării pe care le consemnăm nu doar din rigoarea necesară unei prezentări, ci și din dorința provocării la lectură: Introducere (pp. 11-25); Cetatea marilor gânditori (pp. 26-54); Religii și mistere grecești (pp. 55-77); Pavel în Atena (pp.78-85); Pledoarie de apărare? (pp. 86-93); Descoperirea „zeului necunoscut” (pp. 94-133); Poezia greacă în discursul lui Pavel (pp. 134- 148); Îndemnul la convertire (pp. 149- 167); Misiunea din Atena a fost un eșec? (pp. 168- 178); Convertirile din Atena (pp. 179- 192) și Încheiere (pp. 193-194).
Lucrarea dispune de un text de introducere semnat de Părintele Prof. Dr. Aurel Pavel – „Text sacru, culturi și dialog” (pp. 7-10) – și de Bibliografie atentă (pp. 195-205). Pentru cei preocupați de subiect, o lectură importantă. Pentru cei care se bucură de lectura unei cărți teologice, o minunată aducere aminte a frumuseții exegezei misionare asupra unui eveniment istoric de neuitat. Pavel în Areopag rămâne modelul oricărui creștin care caută să propovăduiască Evanghelia într-o lume care nu pare mereu dispusă să asculte, să asume, să inculturalizeze. O carte ca o promisiune că se poate, că misiunea mai este posibilă.
Sursa: tribuna.ro
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro