„Oamenii cârtitori unul împotriva altuia în cele din urmă ajung cârtitori şi împotriva lui Dumnezeu”

Niciodată de pe buzele oamenilor nu iese un „Mulţumesc!” pentru atâtea bunătăţi pe care le împarte Dumnezeu. Pe aceşti oameni chiar dacă i-ar aşeza cineva şi în Rai, iarăşi vor mârâi.

Mergeţi unde vreţi şi veţi întâlni pretutindeni cârteala. Nu numai în regimurile defectuoase şi păcătoase în care împărăţeşte nedreptatea şi se aud în mod îndreptăţit protestele oamenilor, dar şi în cele mai impecabile societăţi, cârteala găseşte o modalitate de a se strecura şi de a-şi scurge picătură cu picătură veninul. Nu era societatea primilor creştini o societate sfântă? Nu se îngrijeau apostolii de creştini? Şi totuşi! Aşa cum spune cartea Faptele Apostolilor, şi acolo s-au auzit proteste. Dar şi în renumita pildă a fiului risipitor nu-l auzim pe fiul cel mai mare al părintelui iubitor bombănind de nemulţumire că tatăl său nu i-a dat nici un ieduţ ca să se distreze cu prietenii săi? Pe toate le avea în casă şi trebuia să se simtă împlinit, dar i-a lipsit ieduţul...

Oamenii sunt cârtitori unul împotriva altuia, iar în cele din urmă ajung cârtitori şi nemulţumiţi şi împotriva lui Dumnezeu. Găsesc şi motive ca să acuze diferitele lucrări ale lui Dumnezeu. Nu plouă? De ce nu plouă? Plouă? De ce plouă în ziua în care nu vor ei? Ninge? De ce ninge? Creşte temperatura? Ce-i cu atâta căldură? Sunt numai reproşuri, cârteli şi murmure de nemulţumire. Niciodată de pe buzele oamenilor nu iese un „Mulţumesc!” pentru atâtea bunătăţi pe care le împarte Dumnezeu. Aceşti oameni chiar dacă i-ar aşeza cineva şi în Rai, iarăşi vor mârâi. Cât de mare rău este cârteala, bombăneala, moftul! Este un copil pe care l-a născut nemulţumirea, nerecunoştinţa. Să devenim politicoşi, să devenim recunoscători, să învăţăm să mulţumim oamenilor şi, mai întâi de toate, lui Dumnezeu pentru tot binele de care ne bucurăm.

(Ne vorbeşte Părintele Augustin, Mitropolitul de 104 ani – Predici ale Mitropolitului de Florina, Părintele Augustin Kandiotis, vol. XIII, traducere de Valeriu Paloş, Editura Metamorfosi, 2013, pp. 117-118)

De la același autor

Ultimele din categorie