„Ocrotitorul Bucovinei”, cinstit de mii de pelerini
Pelerinajul la moaştele Sfântului Ioan cel Nou reprezintă de secole o parte a identităţii Bucovinei și a oraşului Suceava. Acest pelerinaj capătă însă o amploare cu totul deosebită în data de 24 iunie, ziua când, în anul 1786, moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava de la Zolkiew, zi consfinţită ulterior de evlavia populară ca dată de cinstire a Sfântului. Şi anul acesta, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, îmbrăcată în straie de sărbătoare, a unit ierarhi, preoţi şi credincioşi în rugăciune, în laudă şi în mulţumire aduse lui Dumnezeu şi sfinţilor. Mii de credincioşi din întreaga ţară au participat la hramul mănăstirii bucovinene, închinându-se la moaştele Sfântului Ioan cel Nou şi participând la slujbele religioase săvârşite.
Manifestările prilejuite de hramul mănăstirii au început de joi, 23 iunie, când racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan cel Nou a fost scoasă din biserică şi aşezată în curtea mănăstirii, sub un baldachin special amenajat. Rând pe rând, de-a lungul întregii zile și a nopții ce a urmat, credincioşii s-au închinat şi au sărutat racla Sfântului ce le-a fost de atâtea ori grabnic ajutător. Slujba Privegherii din ajunul praznicului a fost oficiată de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Ziua marii sărbători a Sucevei a început cu slujbele Aghezmei şi a Sfântului Maslu, săvârşite la primele raze ale dimineţii, urmate de slujba Ceasurilor şi Acatistului Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Încet, încet, curtea mănăstirii a prins viaţă, umplându-se ochi de credincioşii veniţi de aproape sau de departe, toţi însă cu acelaşi gând: să-i mulţumească prin venirea lor sfinților pe care îi au ca ocrotitori şi rugători în faţa tronului lui Dumnezeu. Pelerinii au participat apoi la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și de Înaltpreasfințitul Părinte Meletie, Arhiepiscopul Cernăuţiului, din partea Bisericii Ortodoxe Ruse. Alături de soborul de ierarhi, au fost invitaţi părinţi stareţi şi stareţe din toate mănăstirile eparhiei, precum şi oficialităţi judeţene şi locale.
„Sfântul Ioan îi îndeamnă și astăzi pe tineri să nu-și jertfească tinerețea plăcerilor și deșertăciunilor”
Cuvântul de Învăţătură la Sfânta Liturghie a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie: „O mare bucurie plină de lumină, de dragoste și de înțelepciune, ne-a adunat în această zi la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, unde se adăpostesc sfintele moaște ale Mucenicului vestit care străjuiește Suceava și Bucovina și care a adus atâta mângâiere generațiilor de credincioși. Sfântul Ioan cel Nou este împlinitor al multor cereri și rugăciuni și alinător al multor dureri. Mulți oameni s-au tămăduit venind la racla sfintelor moaște ale Sfântului Mucenic Ioan. El a fost tânăr când a pătimit; avea doar 23 de ani. De aceea, Sfântul Ioan îi îndeamnă și astăzi pe tineri să nu-și jertfească tinerețea plăcerilor și deșertăciunilor, ci să jertfească tinerețea lui Dumnezeu. Tinerețea este partea cea mai frumoasă a vieții unui om, plină de energie, dar această energie trebuie închinată lui Dumnezeu; numai așa energia tinereții devine energie pentru rugăciune, pentru credință, pentru dragoste, pentru jertfă, energie care se transformă în scară către Cer”.
La finalul slujbei, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a mulţumit Arhiepiscopului Tomisului pentru slujire, dar şi credincioşilor şi „tuturor care păstrează dreapta credinţă”.
A urmat apoi pelerinajul cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou pe străzile municipiului Suceava. Au fost purtate cruci, prapuri şi icoanele Sfântului Ioan Botezătorul şi ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Racla cu moaştele Sfântului Ioan, purtată pe umeri de preoţi şi credincioşi, a ajuns, pe rând, la Biserica „Învierea Domnului“, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“, la Biserica „Sfântul Gheorghe“ – Mirăuţi, la Biserica „Sfântul Dumitru“, la Biserica „Sfântul Nicolae“, la Catedrala „Naşterea Domnului“ – Biserica Naşterii Maicii Domnului, revenind în cele din urmă la mănăstirea care adăposteşte sfintele moaşte de sute de ani.