Ofrandă Iubirii Răstignite – concert în Săptămâna Pătimirilor susținut de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Ofrandă Iubirii Răstignite – concert în Săptămâna Pătimirilor susținut de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”

Sfânta și Marea Marți, zi în care anul acesta este cinstit și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, a fost prilej de comuniune în rugăciune și regăsire duhovnicească pentru credincioșii aflați în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.

„Că iubirea ca moartea e de tare…” (Cântarea Cântărilor 8, 6), acesta a fost mesajul împărtășit prin cântările bizantine închinate Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului Iisus Hristos, interpretate ieri, 11 aprilie 2022, de către Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Sfânta și Marea Marți, zi în care anul acesta este cinstit și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, a fost prilej de comuniune în rugăciune și regăsire duhovnicească pentru credincioșii aflați în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.

„Ofrandă Iubirii Răstignite”, concert aflat la prima ediție, a fost organizat pentru a contribui, prin profunzimea muzicii psaltice, la desăvârșirea virtuților dobândite prin urcarea treptelor pocăinței mai cu seamă în perioada Postului Mare, precum și pentru a marca „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Acest moment artistic deosebit despre călătoria duhovnicească către întâlnirea cu Dumnezeu cel Înviat, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a început în sunet de toacă, membrii Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” intonând troparul Iată, Mirele și purtând în mâini candele aprinse.

Periplul muzical a debutat cu cântări din perioada Triodului și a continuat cu interpretarea unor lucrări specifice Postului Mare, între acestea regăsindu-se și partituri semnate de Dimitrie Suceveanu, al cărui nume îl poartă Grupul Psaltic al Catedralei Arhiepiscopale.

Muzica bizantină, considerată o expresie a rugăciunii Bisericii, a reușit să aducă bucurie duhovnicească în sufletele tuturor celor prezenți la concert, trezindu-se astfel dorul lăuntric de Dumnezeu.

Între imnele liturgice din Sfântul și Marele Post s-a numărat interpretarea Condacului Canonului celui Mare, Suflete al meu, glasul al II-lea, de Dionisie Fotino.

Cea de a doua parte a concertului i-a călăuzit pe cei prezenți în atmosfera încărcată de semnificație a Deniilor, îndemnându-i totodată să rememoreze momentele cutremurătoare ale Pătimirilor Mântuitorului. Amintim stihira  Astăzi S-a spânzurat pe lemn, din Sfânta și Marea Vineri, compoziție muzicală a lui Anton Pann în plagalul glasului al II-lea, Heruvic la Liturghia din Sâmbăta Mare, Să tacă tot trupul, de Iacov Protopsaltul, glasul I, și Irmosul calofonic Înfricoșatu-s-a pământul de Balasie Preotul, glasul I superior.

Întreg concertul a fost împodobit cu poezii emoționante precum Răsunet de biruințăO lacrimă și Smochin Roditor, recitate de însuși autorul versurilor, arhid. Marius Gabriel Filip.

Prin semnificația duhovnicească a cântărilor audiate, credincioșii L-au însoțit pe Mântuitorul Iisus Hristos la rugăciunea din Grădina Ghetsimani, la vinderea și prinderea Sa, precum și pe drumul către Golgota, unde a fost mai apoi batjocorit și răstignit.

Evenimentul a fost moderat de arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial la Sectorul Monumente Patrimoniu și Arhitectură Bisericească al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Momentul de rugăciune prin cânt a fost transmis live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava.

Sub bagheta dirijorală a arhid. Ilie Leonte, aproape de racla care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător, grupul psaltic a transmis profunzimea învățăturilor teologice din perioada pregătirii pentru Praznicul Învierii Domnului.

„Cu binecuvântarea și prin purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Grupul Psaltic Dimitrie Suceveanu al Catedralei Arhiepiscopale a așezat la inima iubitorilor de muzică bizantină un moment de rugăciune prin cânt, spre a aduce ofrandă Iubirii celei răstignite. În această săptămână, care pentru noi, creștinii, are o semnificație tainică, cântările interpretate se doresc a fi o expresie a dorinței noastre de a ne împăca cu Dumnezeu și de a primi cu inimă curată Lumina cea sfântă. Nădăjduim ca acest prim concert prepascal să devină o permanență de suflet în dulcea și frumoasa Bucovină, locul unde muzica psaltică a zămislit valori deosebite prin Școala muzicală de la Putna. Prin aceste cântări transmitem tuturor sărbători cu tihnă, iar bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos să ne însoțească pe fiecare dintre noi alături de toți cei dragi.”, a mărturisit dirijorul.

Concertul s-a încheiat cu Troparul Sfântului Ierarh Calinic, glasul I, marcându-se astfel ziua prăznuirii celui dintâi sfânt român canonizat, povățuitor al călugărilor, podoaba cuvioșilor și lauda arhiereilor, ajutător al celor din nevoi și făcător de minuni. Potrivit organizatorilor, întregul eveniment reprezintă o dovadă a recunoștinței și prețuirii pentru ierarhul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, cel a cărui purtare de grijă și binecuvântare însoțesc mereu sufletele tuturor fiilor duhovnicești.

Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” a fost constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

Condus de arhid. Nifon Baciu și dirijat de arhid. Ilie Leonte, Grupul Psaltic are în componen slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator, care din dragoste și din pasiune față de cântul bizantin dau slavă lui Dumnezeu prin cântarea psaltică, înmulțind, totodată, talantul primit.

Grupul care poartă numele protopsaltului Dimitrie Suceveanu, melod cu o voce de excepție ce impresiona prin timbralitatea baritonală, traducător și compozitor de muzică psaltică poate fi audiat zilnic și în cadrul slujbelor liturgice oficiate la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, transmise live pe canalul de Youtube al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: