Omilii la Profetul Iezechiel

Prezentare de carte

Omilii la Profetul Iezechiel

    • Omilii la Profetul Iezechiel
      Omilii la Profetul Iezechiel

      Omilii la Profetul Iezechiel

La Editura Doxologia a apărut, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, un nou volum în colecția „Patristica”, seria „Traduceri”. Este vorba de „Omilii la Profetul Iezechiel” a Sfântului Grigorie cel Mare. Traducerea din limba latină a fost realizată de Ileana Ingrid Bauer și Elena Sima.

În cele aproape 600 de pagini ale acestei minunate bijuterii patristice ne sunt dezvăluite şi tâlcuite de un Sfânt Părinte theotept (văzător de Dumnezeu) tainele cuprinse în cartea Profetului Iezechiel.

„Omiliile la Profetul Iezechiel” reprezintă prima scriere exegetică a Sfântului Grigorie cel Mare care se traduce în limba română și una din cele mai frumoase capodopere exegetice din literatura patristică. Predicând în împrejurări foarte dificile, când Roma și întrega Italie erau asediate de barbari, Sfântul Grigorie știe să ajungă la inima tuturor celor care-l ascultă, știe să selecteze cele mai importante învățături ale Bisericii, să le simplifice și să le clarifice atât de bine încât în Apus a devenit cel mai influent Sfânt Părinte după Fericitul Augustin.

Omiliile la Profetul Iezechiel” au fost rostite în Biserica papală „Sfântul Ioan din Lateran”, în al treilea an de pontificat. Deși au fost prezentate în grabă, acestea reflectă maturitatea teologică a Sfântului Grigorie, reprezentând ultima sa scriere exegetică și totodată cea mai înaltă din punct de vedere spiritual.

Volumul, scris pe un ton simplu și familiar, urmărește în detaliu cuvintele Scripturii și, pornind de la acestea, desprinde învățăturile cele mai utile pentru ascultători și le clarifică prin exemple concrete din întreaga Scriptură. Așadar, o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca creștinilor de pretutindeni.

Citește despre: