Onomastica Patriarhului României: Cum a primit Preafericirea Sa numele de Daniel

Patriarhia Română

Onomastica Patriarhului României: Cum a primit Preafericirea Sa numele de Daniel

De sărbătoarea Sfântului Proroc Daniel, când Biserica Ortodoxă Română își felicită Patriarhul, este un moment potrivit pentru a evoca momentul primirii acestui nume de către Preafericirea Sa.

Se întâmpla în data de 6 august 1987, la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ. La vârsta de 36 de ani, viitorul patriarh intra în monahism, avându-l ca naș de călugărie pe cuviosul părinte Cleopa Ilie.

„De la Botez am avut numele Dan Ilie, iar părintele Cleopa, când am devenit monah, a concentrat cele două nume, Dan și Ilie, într-unul singur, Daniil – cum spunea dânsul”, și-a amintit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la onomastică, în 2017.

Numele ebraic „Daniel” înseamnă „Dumnezeu este Judecătorul meu”. Reliefând semnificația numelui pe care îl poartă, Părintele Patriarh Daniel evocă adesea „simțul responsabilității în fața lui Dumnezeu pentru toate cuvintele, toate faptele, toate gândurile”.

Sfântul Proroc Daniel, păstor pentru poporul său aflat în exilul babilonian, reprezintă o sursă de inspirație pentru inițiativele multiple coordonate de Părintele Patriarh Daniel în folosul românilor de peste hotare și un mijlocitor către Dumnezeu în ceea ce privește reușita lor.

Patriarhul Daniel îl cinstește ca ocrotitor spiritual atât pe Sfântul Proroc Daniel (17 decembrie), cât și pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie): „Ținem aceste două pomeniri ca pomenirea ocrotitorilor personali, dar şi ca mari rugători pentru Biserica lui Hristos”, a spus în 2021 Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel s-a născut în data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, judeţul Timiş. Printre mentorii Preafericirii Sale se numără Arhimandritul Cleopa Ilie, nașul său de călugărie, și Părintele Dumitru Stăniloae, îndrumătorul său la doctorat.

A intrat în monahism în anul 1987 la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, unde a primit numele monastic de Daniel.

Ca ierarh, a fost pentru puțin timp Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, apoi Mitropolit al Moldovei și Bucovinei timp de 17 ani, iar din 2007 până în prezent Patriarhul României.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: