„Oportunități de ocupare în mediul rural” – un nou proiect la Fundația Solidaritate și Speranță

Arhiepiscopia Iaşilor

„Oportunități de ocupare în mediul rural” – un nou proiect la Fundația Solidaritate și Speranță

Un număr de 400 de persoane vor beneficia de activități de informare, consiliere și orientare profesională, activități de dezvoltare a competențelor antreprenoriale.

În cadru festiv, Fundația Solidaritate și Speranță a Arhiepiscopiei Iașilor a lansat un nou proiect destinat semenului aflat în nevoie. Dezvoltat în parteneriat cu Asociația Pro Est din Piatra Neamț, proiectul se dorește a fi o alternativă pentru persoanele din mediul rural care au dificultăți în a-și găsi un loc de muncă. Așa cum a menționat Miruna Scripcă, coordonatorul zonal al acțiunii, un număr de 400 de persoane vor beneficia de activități de informare, consiliere și orientare profesională, activități de dezvoltare a competențelor antreprenoriale. Lor le vor fi furnizate programe destinate formării și certificării competențelor profesionale.  

Sub sloganul „Investește în oameni”, Fundația Solidaritate și Speranță, proiectul „Oportunități de ocupare în mediul rural” finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, domeniul major de intervenție 5.2  ce susține „Promovarea sustenabilității pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce privește dezvoltarea resurselor umane și ocuparea forței de muncă”, timp de zece luni se va încerca găsirea unui mijloc eficient de trai pentru beneficiari.

Așa cum a fost detaliat, proiectul cuprinde mai multe activități: furnizarea serviciilor de ocupare pentru găsirea unui loc de muncă, distribuirea de buletine informative în vederea informării grupului țintă, furnizarea unor servicii de consiliere și orientare profesională, conștientizarea cu privire la evoluția pieței de muncă. În același timp, vor fi furnizate 16 programe de formare profesională pentru 224 de persoane din mediul rural, ocupate în agricultura de subzistență. În urma acestui proiect, beneficiarii vor primi certificate de absolvire a unei meserii, documente ce sunt recunoscute la nivel național. Tot în cadrul proiectului, o altă activitate va fi dedicată unui grup de 100 de persoane din mediul rural aparținând Regiunii Nord-Est și Regiunii Sud-Est, interesate în a desfășura o  activitate independentă. Acestea vor fi sprijinite prin întocmirea unui plan de afaceri, instruiri privind accesarea de finanțări europene, legislația muncii, managementul competitiv și modalitatea de accesare și utilizare a microcreditelor.

La finalul conferinței de lansare, părintele Mihai Eduard Doroșincă, director executiv al Fundației Solidaritate și Speranță și-a exprimat încrederea că acest proiect va fi unul realizabil, „pentru că s-a pornit la drum nu din dorința de a mai accesa un proiect european, ci de a sluji lui Dumnezeu, prin ajutorarea semenului aflat în nevoie și suferință”.

Citește despre: