Orașul Piatra Neamț în zi de sărbătoare

Arhiepiscopia Iaşilor

Orașul Piatra Neamț în zi de sărbătoare

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă pentru municipiul Piatra Neamț prilej de sărbătoare, deoarece sfântul proroc este ocrotitorul orașului aflat la poalele Pietricicăi. Evenimentele culturale și religioase dedicate celebrării Sfântului Ioan au început de duminică după amiază, 23 iunie 2019, unde credincioșii nemțeni au participat la slujba Vecerniei oficiată pe un podium amenajat pe platoul Curții Domnești, dar și la tradiționala procesiune de Sânziene. Sfintele slujbe au fost oficiate de un sobor de preoți și diaconi, dimpreună slujind Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. De asemenea, ierarhii au participat și la o expoziție de artă.

Sute de pelerini, credincioși nemțeni și clerici s-au întâlnit în după amiaza duminicii trecute, 23 iunie 2019, în centrul vechi al municipiului Piatra Neamț, cu prilejul celebrării Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul orașului. Evenimentele religioase dedicate Zilelor Orașului Piatra Neamț au început cu săvârșirea slujbei Vecerniei împreună cu Litia, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, dimpreună cu preoții din municipiu și din împrejurimi. Totodată, după slujba arhierească, cler și popor au mers în tradiționala procesiune prin centrul orașului, pelerinaj organizat în fiecare an de Sânziene.

Expoziția „Leta Mironescu – icoane ale sufletului” la Muzeul de Artă din Piatra Neamț         

La Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, începând cu ora 15.00, a avut loc expoziția „Leta Mironescu – icoane ale sufletului”. La activitate au luat parte IPS Teofan și PS Macarie, dimpreună cu preoții din oraș, autoritățile locale și vizitatorii prezenți la eveniment. În cadrul vernisajului, Părintele Mitropolit Teofan a adresat câteva cuvinte: Suntem aici pentru a ne bucura o clipă de vizionarea unor chipuri pe care o distinsă doamnă plecată în Împărăția Cerurilor cu câteva decenii în urmă le-a lăsat moștenire acestui așezământ de cultură. Intrând aici am aruncat o privire fugară asupra chipurilor, cum erau românii altădată, cum au rămas în esența lor și acum, chipuri pe care doamna le-a cunoscut și-a încercat sau și le-a imaginat, le-a cunoscut sau poate le-a inventat, le-a avut în chipul ei cei dinlăuntru și le-a așezat pe pânză, și mă-ntrebam ce legătură o fi între această doamnă și picturile ei, pe de o parte, și sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, tot pelerinajul cu binecuvântatele moaște ale Sf. Gheorghe Pelerinul. Din expunerea dumneavoastră, […] cred că ceva din duhul Sfântului Gheorghe, prin intermediul tatălui socru, a ajuns și în penelul doamnei Mironescu, și pe undeva, cunoscătorii sau poate și noi, aplecându-ne sau oprindu-ne o clipă asupra chipurilor, asupra privirii, asupra fețelor persoanelor înfățișate aici, îl regăsim pe Sfântul Gheorghe căci nu se poate ca părintele Mironescu, avându-l la spovedanie, să nu fi fost el însuși impregnat de viața Sfântului”.

Leta Mironescu, fiică de preot, originară din Rădăuți și cu studii la Cernăuți, a trăit în secolul al XX-lea și a fost nora părintelui Gheorghe Mironescu din satul Cut, comuna Dumbrava Roșie, județul Neamț. Pe atunci, preotul Gheorghe Mironescu a fost duhovnicul Sfântului Gheorghe Pelerinul. Leta Mironescu a murit la 13 mai 1981 şi este înmormântată în cavoul familiei, lângă locașul ctitorit de socrul său, în satul Cut.

Slujbă arhierească și procesiune cu sfintele moaște în municipiul Piatra Neamț

Începând cu ora 18.00, ierarhii dimpreună cu clericii nemțeni, au oficiat slujba Vecerniei împreună cu Litia, pe un podium amenajat pe platoul din centrul vechi al orașului, lângă Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” și Turnul cu ceas al Sfântului Ștefan cel Mare. Sute de credincioși din oraș dar și din împrejurimi au participat la slujba arhierească oficiată pe esplanada curții domnești. Totodată, din soborul preoților au mai făcut parte părinții protopopi din județul Neamț, părinți stareți și slujitori de la parohiile din vecinătate. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup format din elevi seminariști, teologi și cântăreți bisericești.

Momentul culminant al serii a fost reprezentat de tradiționala procesiune de Sânziene, unde preoți, monahi și credincioși au mers în alai cu sfintele moaște pe arterele principale ale municipiului, alături de militarii Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” și de fanfara Parohiei Negulești. Pe lângă racla cu un fragment din moaștele Sfântul Ioan Botezătorul, sfinte relicve ce se află permanent în Biserica „Sfântul Ioan Domnesc”, anul acesta au fost aduse de la Mănăstirea Văratec moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel de-al doilea patron al orașului. Sfintele relicve vor fi așeazte spre închinare pelerinilor în Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” și vor rămâne până marti, 25 iunie a.c.

Procesiunea s-a desfășurat pe următorul traseu: Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” Catedrală (Turnul lui Ştefan cel Mare) – Teatrul Tineretului – rond Casa de Cultură a Sindicatelor – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău - Teatrul Tineretului – retur.

După revenirea la biserica domnească, Părintele Mitropolit Teofan a ținut un cuvânt de învățătură celor prezenți la sărbătoare: „Suntem mulțumitori lui Dumnezeu că ne-a oferit timp și spații binecuvântate pentru a mărturisi preasfântul nume al Domnului. Mergem la casele noastre cu bucuria întâlnirii între noi și a întâlnirii între noi cu Dumnezeu. Mergem la casele noastre și îl mărturisim pe Dumnezeu, acolo și în tot locul în care viețuim, prin viața de rugăciune, prin viața de post, prin viața de familie, prin viața de mănăstire. Să vă binecuvinteze Dumnezeu casa, masa, familia și gospodăria! Să binecuvinteze Dumnezeu pe cei plecați dintre noi în lumea veșniciei. Să binecuvinteze Dumnezeu pe cei din familiile noastre, care plecați în afara țării și să binecuvinteze venirea lor acasă. Să binecuvinteze Dumnezeu șederea noastră, cât mai statornică în țara în care Dumnezeu a rânduit să ne naștem și să viețuim”.

La final, credincioșii au primit binecuvântare din partea ierarhilor. Sărbătoarea Sfântul Ioan Botezătorul a continuat luni, 24 iunie a.c., cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Ioan Domnesc” și cu oficierea Parastasului pentru ctitori.

Citește despre: