Ordinul „Crucea Sfinților Martiri Brâncoveni” acordat Ministrului Secretar de Stat al Românilor de Pretutindeni

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Ordinul „Crucea Sfinților Martiri Brâncoveni” acordat Ministrului Secretar de Stat al Românilor de Pretutindeni

    • Ordinul „Crucea Sfinților Martiri Brâncoveni” acordat Ministrului Secretar de Stat al Românilor de Pretutindeni
      Înaltpreasfințitul Serafim în Catedrala Mitropolitană din Nürnberg / Foto: mitropolia-ro.de

      Înaltpreasfințitul Serafim în Catedrala Mitropolitană din Nürnberg / Foto: mitropolia-ro.de

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a fost gazda unei delegații a Statului Român în 1-2 iulie 2023, din care a făcut parte Excelența Sa Doamna Adriana Stănescu, Ambasadorul României la Berlin, Excelența Sa Domnul Florin Gheorghe Cârciu, Ministru Secretar de Stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Domnul Radu Cozma, Director de proiecte în cadrul aceluiași Departament, însoțiți de Doamna Janette Carabașu, Consul gerant interimar al Consulatului României la München.

Vizita oficialităților de stat a început vineri 30 iunie, la Consulatul României din München, acolo unde sâmbătă,  1 iulie, Dl. Ministru Secretar de Stat Cârciu și Dl. Director Cozma s-au întâlnit cu preoții români care desfășoară în parohii proiecte finanțate sau finanțabile prin Departamentul Românilor de Pretutindeni.

Sâmbătă, 1 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a întâmpinat delegația și, după vizitarea catedralei mitropolitane, s-au desfășurat discuții referitoare la viața românilor din Germania și în mod deosebit la situația parohiilor aflate în jurisdicția Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului și la proiectele desfășurate în aceste comunități românești, unele dintre ele fiind finanțate sau în curs de finanțare cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Ziua de sâmbătă a continuat cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim și a PC Pr. Teofil Herineanu, Consilier economic și preot paroh al Parohiei „Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Nürnberg, alături de delegația oficială românească, la Festivalul de vară al românilor (Rumänien Sommerfest), organizat ca în fiecare an în Piața Kornmarkt a orașului francon în primul sfârșit de săptămână al lunii iulie, de Asociația Româno-Germane „Romanima”. La deschiderea festivităților a participat și Excelența Sa Dl. Markus Söder, Prim-ministru al Bavariei și Dl. Marcus König, primarul orașului Nürnberg. În urma vizitei la festivalul românesc, Prim-ministrul Bavariei a apreciat pe pagina personală de Facebook: „Invitația de astăzi este o deosebită plăcere și onoare. Românii sunt cel mai mare și  unul dintre cele mai angajate grupuri etnice din Bavaria. De zeci de ani există o profundă prietenie între România și Bavaria. Ne vedem ca purtători de cuvânt și ne implicăm în privința aderării României la Acordul Schengen. Nu trebuie să-ți uiți vechea casă ca să ajungi în cea nouă. Comunitatea românească arată în mod impresionant cum se pot păstra tradițiile în timp ce construiești poduri. Mulțumesc mult!”

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a rostit, cu această ocazie, un cuvânt de binecuvântare pentru comunitatea românească și o rugăciune.

Duminică, 2 iulie, la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Mitropolitul Serafim la Catedrala Mitropolitană din Nürnberg a luat parte și dl. Ministru Gheorghe Florin Cârciu, însoțit de doamna Janette Carabașu, Consul gerant la München și dl. Radu Cosma director la Direcția proiecte pentru diaspora și comunități istorice. Printre oaspeți s-a numărat și un grup de tineri din Karlsruhe, Pforzheim, Konstanz, Nagold, Offenbach, Frankfurt, Berlin și Nürnberg, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania (ATORG), oaspeți ai celor două parohii românești din Nürnberg, „Sf. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (catedrală) și „Sf. Ier. Vasile cel Mare” din cartierul Langwasser, care au oferit răspunsurile liturgice.

La încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Serafim a rostit un cuvânt de învățătură la Duminica a IV-a după Rusalii (Vindecarea slugii sutașului, Mt 8, 5-13), apreciind că Dumnezeu, așa a ascultat rugăciunea sutașului care era păgân, ascultă rugăciunile tuturor oamenilor care vin din inimă curată, fiindcă „toți oamenii din lume sunt fiii și fiicele lui Dumnezeu și cu toți oamenii Dumnezeu are un plan, are o rânduială în providența Sa veșnică. De aceea și noi trebuie să fim îngăduitori față de cei care poate nu sunt de o credință cu noi, având încredințarea că pe toți îi iubește Dumnezeu, care nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu”. Referindu-se în continuare la puterea rugăciunii, Mitropolitul românilor din Germania a adăugat: „Dumnezeu ne poate ajuta în diferitele noastre cerințe pe loc. Dar de obicei ne ajută, ne vindecă, ne binecuvintează în timp, punându-ne la încercare răbdarea. Credința noastră se dovedește prin răbdare. Dacă insistăm în rugăciune, dacă așteptăm ca Dumnezeu să ne împlinească rugăciunea în timp, dovedim că avem o credință stăruitoare și Dumnezeu va face minuni cu fiecare din noi…

Ierarhul a făcut referire și la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, pomenit de Biserica Ortodoxă Română la 2 iulie, amintind că Moldova din timpul său a fost „ca un zid de apărare a creștinătății apusene, oprind invazia otomană”. Însă, mai important decât aceasta, faptele lui Ștefan cel Mare se văd în zidirea a numeroase biserici și mănăstiri în urma războaielor purtate. Chiar și în urma unei bătălii pierdute, voievodul sfânt nu s-a descurajat, ci a spus că Dumnezeu a îngăduit această înfrângere pentru păcatele sale și ale poporului. În încheierea cuvântului, Mitropolitul Serafim a vorbit credincioșilor și despre Sfântul Ioan Maximovici, episcop al diasporei ruse din China, iar apoi în San Francisco, acesta încurajând pe credincioșii ortodocși situați departe de țările-mamă să îi caute și să îi prețuiască pe sfinții locali din Occident, mai puțin cunoscuți în Ortodoxie.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a dat cuvântul Domnului Ministru Secretar de Stat Gheorghe Florin Cârciu, apreciindu-i atașamentul față de Biserică încă dinainte de a îndeplini înalta funcție de stat. Ministrul a vorbit celor de față despre milioanele de români din Diaspora vest-europeană, dar și din comunitățile istorice de români din Moldova, Ucraina, Serbia, Albania și Grecia, față de care Guvernul României își exprimă grija, sprijinindu-i prin Departamentul Românilor de Pretutindeni. Domnia sa apreciat că acest sprijin nu poate fi implementat fără Sfânta Biserică, fiindcă „Sfânta Biserică este pilonul de bază și sprijinul comunităților românești din afara granițelor, dar și din România și este singurul ambasador certificat…” Domnia Sa a continuat cu un îndemn la mărturisire și solidaritate: „Mare bucurie să îl mărturisim azi pe Hristos în număr atât de mare la Nürnberg. Sigur, nu contează de unde Îl mărturisim. Cel mai frumos ar fi de acasă, așa cum a spus Înaltpreasfinția Sa. Dar suntem acasă peste tot, pentru că omul sfințește locul. (…) Rugămintea mea pentru fiecare dintre dumneavoastră este ca atunci când ne ducem acasă de la Sfânta Biserică, să fim mai buni și să Îl iubim pe Hristos, fiindcă iubindu-L pe Hristos îl iubim pe aproapele.” Ministrul Secretar de Stat și-a încheiat cuvântul îndemnând pe toți la fapta cea bună și la bucuria pentru reușita aproapelui.

Momentul festiv a continuat, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim oferindu-i distinsului oaspete Ordinul „Crucea Sfinților Martiri Brâncoveni”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, „ca semn de cinstire și de recunoștință pentru angajarea Excelenței Sale în promovarea valorilor creștine și naționale și pentru sprijinirea concretă a parohiilor ortodoxe românești din Diaspora”, continuând cu mesaje de apreciere pentru activitatea Doamnei Janette Carabașu în cadrul Consulatului românesc de la München, a D-lui Radu Cosma, cu sprijinul căruia se desfășoară mai multe proiecte de infrastructură, culturale și catehetice în parohii ale Arhiepiscopiei, iar apoi a binecuvântat pe tinerii oaspeți, mulțumindu-le pentru cântarea la strană.

În încheiere, părintele paroh Teofil Herineanu, consilier economic al Arhiepiscopiei, a salutat și prezența la Sfânta Liturghie a îndrăgitelor cântărețe Maria Dragomiroiu și Sanda Ladoși, acestea adresând la rândul lor un cuvânt de salut comunității românești și lăudându-L pe Dumnezeu așa cum o știu cel mai bine, prin cântec.

 

Sursa: mitropolia-ro.de

Citește despre: