Ortodoxia în China. Perspective actuale
Situaţia paşnică a fost tulburată de către o hotărâre a Partidului Comunist Chinez, adoptată la începutul acestei toamne. Prevederea este legată de eliminarea simbolurilor creştine din spaţiul public.
Deşi, oficial, republică comunistă laică, China este cunoscută drept ţara în care budismul şi shintoismul sunt la ele acasă. În urma relaţiilor comerciale şi diplomatice cu Rusia, creştinismul ortodox a prins rădăcini, în secolul al XXI-lea existând aproximativ o sută de biserici ortodoxe, în care se închină 10.000 de credincioşi.
Situaţia paşnică a fost tulburată de către o hotărâre a Partidului Comunist Chinez, adoptată la începutul acestei toamne. Prevederea este legată de eliminarea simbolurilor creştine din spaţiul public. În acest sens, crucile de pe bisericile ortodoxe au fost declarate „structuri ilegale”. În doar o lună au fost înlăturate peste 300 de cruci, majoritatea din oraşul Wenzhou, supranumit „Ierusalimul Chinei” – acolo unde creştinii au format o fortăreaţă umană, pentru a păzi bisericile ortodoxe.