Biserică ortodoxă profanată în Croația

3 Septembrie 2015 18:20 Nicolae Pintilie Ortodoxia în lume

O adevărată bijuterie arhitectonică, biserica a fost vandalizată la început de septembrie 2015, așa cum a raportat Miodrag Lint, curatorul locașului de cult. În raport se arată că geamurile au fost sparte și simboluri naziste au fost inscripționate cu grafite pe ziduri.

Urmașă a creștinismului dezvoltat în jurul bazinului mediteranian, Croația este o țară care își are rădăcinile înfipte în trupul Ortodoxiei. Chiar dacă, de-a lungul timpului, a fost atrasă de Occident, urmele credinței răsăritene se văd până astăzi. Deși mai puțin știu, până în anul 1941 se putea vorbi de Biserica Ortodoxă Croată. Războiele mondiale au făcut ca puținii ortodocși să se refugieze în Serbia, dar bisericile ridicate cu lacrimi au rămăs mărturie a unei trăiri ortodoxe în Occident.

Una dintre aceste mărturii este biserica închinată Sfântului Nicolae din Karlovtsy, clădire aflată în administrarea Bisericii Ortodxe Sârbe. O adevărată bijuterie arhitectonică, biserica a fost vandalizată la început de septembrie 2015, așa cum a raportat Miodrag Lint, curatorul locașului de cult. În raport se arată că geamurile au fost sparte și simboluri naziste au fost inscripționate cu grafite pe ziduri. Din mesaje se deduce că biserica a fost victima conflictului dintre croați și puținii etnici sârbi care locuiesc în orașul Karlovtsy.

De la același autor

Ultimele din categorie